Statele Unite aprobă vânzarea a opt avioane F-16 către Bulgaria

Data:

Statele Unite au aprobat vânzarea a opt avioane de luptă F-16 către Bulgaria pentru a întări securitatea acestui membru NATO, în contextul războiului din Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a transmis într-un comunicat că a notificat Congresul Statelor Unite despre intenţia de a vinde Bulgariei aceste avioane de vânătoare, precum şi muniţii, contra sumei de 1,67 miliarde de dolari.

Potrivit diplomaţiei SUA, vânzarea de F-16 va îmbunătăţi capacitatea Bulgariei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, permiţând forţelor aeriene bulgare să desfăşoare în mod regulat avioane de luptă moderne în regiunea Mării Negre.

Întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice face parte din strategia Washingtonului de a răspunde invaziei ruse în Ucraina.

Această vânzare ar putea relansa speculaţiile despre transferul în Ucraina a aeronavelor de luptă de fabricaţie sovietică pe care le deţine Bulgaria. Pentagonul pare să respingă această pistă. Purtătorul său de cuvânt, John Kirby, întrebat despre acest subiect, a îndemnat să nu tragă astfel de concluzii. “Ar fi o interpretare greşită”, a asigurat el, scrie Agerpres.

Conducerea Ucrainei le cere partenerilor săi occidentali avioane de tip Mig-29, pe care armata sa ştie să le piloteze şi care sunt deţinute de câteva ţări din Europa de Est. Un posibil transfer al unor astfel de avioane din Polonia a fost discutat la începutul lunii martie, înainte ca Statele Unite să se opună, de teamă că Rusia ar putea vedea o implicare directă prea mare a NATO în conflict.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Rusia a lansat bombe cu fosfor ca răspuns la victoria Ucrainei la Eurovision

Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

Ministerul rus de Externe: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor că Rusia nu va folosit armele nucleare în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” în Ucraina, un risc pe care oficialii occidentali l-au discutat public în repetate rânduri.