fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘAsociația Elevilor din Timiș promovează ecologia în școlile din județ

Asociația Elevilor din Timiș promovează ecologia în școlile din județ

Publicat în

spot_img
spot_img

Asociația Elevilor din Timiș a înaintat reprezentaților scolilor din județ o listă de activități pe care profesorii împreună cu elevii le pot desfășura în aer liber. În felul acesta, speră conducerea Asociației, ecologia va fi promovată în rândul tinerilor, iar gradul de poluare va scădea.

România se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare grad de poluare al aerului în zonele urbane. Ani la rând oamenii politici, în campanii electorale și nu numai, cu scopuri mai mult sau mai puțin ascunse, au tras semnale de alarmă pentru a rezolva această problemă. Sigur că tot ei sunt cei care trebuie să ia măsuri, să creeze un cadru legislativ, sau măcar să aplice legile existente pentru a-i sancționa pe cei care poluează mediul înconjurător. Însă nu doar oamenii politici trebuie să se implice în această problemă, ci și noi, în calitate de membri ai unei comunități din care facem parte și pe care trebuie să o protejăm pentru generațiile următoare.

Asociația Elevilor din Timiș a derulează un proiect în această săptămână prin care și-a propus să promoveze ecologia în rândul tinerilor. Astfel, unităților de învățământ li s-a prezentat o listă de activități pe care profesorii, împreună cu elevii le pot desfășura în aer liber. Propunerile sunt următoarele:

– Colț de lectură în natură

Împreună cu elevii dvs. puteți amenaja un spațiu care să fie destinat tuturor care își doresc să citească, să socializeze în aer liber. Pe viitor, acest spațiu poate fi folosit în organizarea diferitelor activități în natură, a orelor de curs care permit acest lucru, etc.

– Desfășurarea orelor de curs în aer liber

Le propunem profesorilor să organizeze o parte din ore în aer liber pentru a-i aduce pe elevi mai aproape de natură, de frumusețea mediului înconjurător. 

– Grădina școlii

Această activitate implică toți elevii școlii, care vor trebui ca pe parcursul anilor de școlarizare să aibă grijă de plantele școlii/liceului. Ei vor învăța cum se dezvoltă și cum trebuie îngrijite plantele, legumele, etc.

 – O oră pentru natură

Vă recomandăm ca împreună cu tot colectivul școlii/liceului dvs. să organizați activități de ecologizare. Pentru desfășurarea acestora puteți cere sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

 – Atelierele ADID

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș organizează ateliere destinate elevilor despre colectarea selectivă. Îi puteți contacta pentru a veni în școala/liceul dvs. și să organizeze aceste ateliere interactive.

 – Recensământul elevilor

Pentru a promova recensământul care se realizează în acest moment, ne-am gândit să promovăm acest eveniment printr-o activitate prin care elevii vor colecta selectiv. Pentru organizarea acestei activități este nevoie de două containere: unul este destinat băieților, celălalt fetelor. În containerul destinat băieților se vor arunca sticlele de plastic, iar în cel destinat fetelor doze de aluminiu. Astfel, fiecare sticlă de plastic/doză va reprezenta un vot pentru băieți/fete.

 – Concurs obiecte de artă din doze de aluminiu

 – Mascota liceului/școlii

Împreună cu elevii puteți realiza „mascota liceului/școlii” din materiale reciclabile. Acesta va reprezenta un semn al interesului acordat de către unitatea de învățământ reciclării.

 – Faceți o plimbare în natură

Luați-vă copiii la un tur ghidat în natură. Identificați animalele și păsările și discutați ce s-ar întâmpla dacă habitatele lor naturale ar fi distruse. După activitate, permiteți grupului dvs. să creeze idei despre modul în care oamenii pot proteja pământul și animalele din jurul nostru.

 – Experiment de compost pentru pungi sandwich

O activitate simplă care îi învață pe cei mici despre importanța compostării. De ce să creați mai mult gunoi când atât de mult poate fi compostat, adăugat în grădina dvs. și, de fapt, ajutați la creșterea mai multor alimente?

 – Designerii eco

Un concurs în care elevii sunt provocaţi să realizeze outfit-uri din materiale reciclabile

 – Exercițiu de dezbatere

Din cauza procentului mare de risipă alimentară, Guvernul României a decis ca de sărbători românii să aibă o cantitate maximă de produse care pot fi achiziționate de o persoană. Elevii sunt împărțiți în două echipe: PRO și CONTRA. Timp de 15 minute fiecare echipă trebuie să găsească cele mai puternice argumente care să le susțină punctul de vedere. Argumentele se dezbat în fața clasei.

– Peisaje realizate din capace de pet-uri;

Se realizează o expoziție cu toate peisajele elevilor.

 – Ateliere despre reciclare, colectare selectivă, risipă alimentară.

 – Art for earth

Junkbusters Timișoara dă startul concursului „Art for Earth”! Echipa Junkbusters te provoacă să creezi o lucrare artistică (desene, picturi, animații, artă digitală) cu tema poluării, amprentei de carbon, încălzirii globale, ecologizării etc. Perioada de participare este între 29 martie și 15 aprilie.

 – OilRight

OilRight este un business care oferă o alternativă de colectare și reutilizarea a uleiului folosit. Aceștia strâng uleiul folosit și îl transformă în lumânări parfumate. Împreună cu aceștia vom organiza un concurs în care se vor putea înscrie toate școlile și liceele din Timișoara și comunele limitrofe.

 – V-ați întrebat vreodată ce este poluarea/risipa alimentară?

Aceste concepte vor fi explicate într-un mod succint și ușor de înțeles.

Potrivit președintelui Asociației Elevilor Timiș, Natanael Iriciuc, până în acest moment cele mai multe cadre didactice au optat pentru a organiza ore cu elevii în aer liber.

Răzvan Idvorean

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.