fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEUngaria îl cheamă pe ambasadorul ucrainean la explicații pentru „afirmații ofensatoare”

Ungaria îl cheamă pe ambasadorul ucrainean la explicații pentru „afirmații ofensatoare”

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a chemat la explicații pe ambasadorul ucrainean la Budapesta, miercuri, pentru ceea ce diplomația ungară a numit „afirmații ofensatoare” legate de poziția țării față de războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„E momentul ca liderii ucraineni să înceteze cu insultele la adresa Ungariei și să accepte voința poporului ungar”, a spus Szijjarto într-un comunicat, referindu-se inclusiv la victoria detașată a lui Viktor Orban în alegerile parlamentare de duminică.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a afirmat că Ungaria are o poziţie clară în privinţa războiului din Ucraina: „Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii”.

În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, susține Szijjarto. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat el.

„Guvernul (n. red. – ungar) nu va risca pacea şi securitatea ungurilor, prin urmare nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice împotriva Rusiei”.

Naționalistul Orban, care și-a păstrat majoritatea covârșitoare din parlament, zdrobind opoziția în ciuda eforturilor acesteia de a forma o alianță împotriva sa, va continua, cel mai probabil, să se opună sancțiunilor împotriva livrărilor de petrol și gaze rusești, pe motiv că ar distruge economia și așa slăbită a țării sale din cauza războiului din Ucraina.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.

Putin şi Orban au de mult timp relaţii amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, şi UE şi NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizaţii. În discursul său de victorie de duminică, Orban l-a numit pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski „un adversar”.

Articole recente

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, discuţii la Munchen despre continuarea proiectelor finanţate de către Bavaria în țara noastră

Ovidiu Ganț a precizat că proiectele vizează atât minoritatea germană, cât şi copiii şi tinerii cu nevoi speciale, respectiv bolnavii de diabet şi hemofilie.  

Tánczos Barna, după înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO: Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal...

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud

Prelevare de organe la Arad | Un pacient aflat în moarte cerebrală salvează vieți în România și în Croaţia

Deoarece pe teritoriul naţional nu au existat pacienţi compatibili, inima arădeanului va salva  viaţa unui pacient din Croaţia. 

Corifeii Marii Uniri, uitați de organizatori de 1 Decembrie | Nicio floare depusă la busturile lor

Busturile unioniştilor şi ale altor personalităţi marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum şi de asociaţiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Mai multe articole de același fel