fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEUngaria îl cheamă pe ambasadorul ucrainean la explicații pentru „afirmații ofensatoare”

Ungaria îl cheamă pe ambasadorul ucrainean la explicații pentru „afirmații ofensatoare”

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a chemat la explicații pe ambasadorul ucrainean la Budapesta, miercuri, pentru ceea ce diplomația ungară a numit „afirmații ofensatoare” legate de poziția țării față de războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„E momentul ca liderii ucraineni să înceteze cu insultele la adresa Ungariei și să accepte voința poporului ungar”, a spus Szijjarto într-un comunicat, referindu-se inclusiv la victoria detașată a lui Viktor Orban în alegerile parlamentare de duminică.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a afirmat că Ungaria are o poziţie clară în privinţa războiului din Ucraina: „Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii”.

În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, susține Szijjarto. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat el.

„Guvernul (n. red. – ungar) nu va risca pacea şi securitatea ungurilor, prin urmare nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice împotriva Rusiei”.

Naționalistul Orban, care și-a păstrat majoritatea covârșitoare din parlament, zdrobind opoziția în ciuda eforturilor acesteia de a forma o alianță împotriva sa, va continua, cel mai probabil, să se opună sancțiunilor împotriva livrărilor de petrol și gaze rusești, pe motiv că ar distruge economia și așa slăbită a țării sale din cauza războiului din Ucraina.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.

Putin şi Orban au de mult timp relaţii amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, şi UE şi NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizaţii. În discursul său de victorie de duminică, Orban l-a numit pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski „un adversar”.

Andrei Buda

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

În municipiul Arad au fost amenajate primele „pajiști urbane”

Amenajarea de „pajiști urbane”  se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat  anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.