fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEZiua Internațională a Romilor - Sărbătoare importantă pentru cea mai mare minoritate...

Ziua Internațională a Romilor – Sărbătoare importantă pentru cea mai mare minoritate etnică din Europa

Publicat în

spot_img
spot_img

Este sărbătoare mare pentru romii din întreaga lume, iar celebrarea de anul acesta aduce în prim-plan importanța limbii. Militanții pentru drepturile acestei minorități au decis, astfel, că limba romani merită să spargă barierele și să ajungă și pe internet.


Deși romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa, aceștia încă se luptă cu discriminarea. Limba acestui neam, greu încercat de-a lungul istoriei, riscă să se piardă. Tot mai mulți vorbitori nativi se simt rușinați să folosească limbajul deprins acasă, la școală sau la birou, de teama prejudecăților.

Și pentru că dispariția acestei limbi ar atrage după sine pierderea multor alte simboluri din fascinanta cultură romă, asociația Aresel și publicația Vice au gasit o solutie ca să o păstreze. Inițiativa este una curajoasă și își propune să implementeze o aplicație.

Astfel, cu ajutorul inteligenței artificiale, romii vor avea posibiltatea să creeze și să genereze conținut pentru utilizatori, în limba lor. Atât pentru cunoscători, cât și pentru cei dornici să învețe, graiul romilor va deveni legitim pentru traduceri online.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel