Transnistria intră în război: Avertismentul oficialilor ucraineni

Data:

Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că supraveghează cu circumspecţie trupele ruse care staţionează în Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, de teama că Rusia le-ar putea folosi pentru a lansa un atac dinspre vest, relatează luni DPA.

“Nu se poate exclude ca forţele ruse să procedeze la provocări pe teritoriul regiunii Transnistria a Republicii Moldova” pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva Republicii Moldova, avertizează înaltul comandament al armatei ucrainene.

Dacă trupele ruse din Transnistria şi grupurile paramilitare loiale Moscovei din regiune ar interveni în război, există o potenţială ameninţare de încercuire a forţelor ucrainene în sudul ţării, în special în jurul regiunii Odesa.

Rusia a negat până acum orice astfel de intenţie, notează dpa.

Avertizări similare din partea Ucrainei au fost şi săptămâna trecută. Forţele armate ucrainene au avertizat despre eventuale atacuri la graniţa cu Ucraina, despre pregătiri pe aerodromul din Tiraspol pentru primirea aeronavelor ruseşti, dar şi despre răspândirea intensă a propagandei în favoarea Rusiei, aminteşte Deschide.md.

De altfel, şi Ministerul britanic al Apărării a atenţionat că armata rusă ar încerca să recruteze noi soldaţi, între care şi din rândul locuitorilor din Transnistria.

Autorităţile de la Chişinău, în particular Biroul politici de reintegrare, dar şi aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol afirmă că nu există informaţii că în stânga Nistrului s-ar înregistra anumite mişcări în sensul pregătirii unor eventuale provocări, conform portalului citat.

Totuşi, Kievul a semnalat o suplimentare de trupe ruseşti în estul Ucrainei, unde se concentrează luptele actuale, printre care trupe aduse din Siberia şi Orientul Îndepărtat rus.

“Este probabil ca ocupanţii să încerce să-şi relanseze ofensiva în următoarele zile”, estimează Statul Major ucrainean.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Rusia a lansat bombe cu fosfor ca răspuns la victoria Ucrainei la Eurovision

Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

Ministerul rus de Externe: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor că Rusia nu va folosit armele nucleare în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” în Ucraina, un risc pe care oficialii occidentali l-au discutat public în repetate rânduri.