Una dintre cele mai mari şi mai moderne nave militare se construieşte la Galaţi

Data:

Olanda construieşte în România un dintre cele mai mari şi moderne nave militare. La şantierul naval din Galaţi a avut loc ceremonia de lansare la apă a unei părţi din nava comandată de forţele navale regale olandeze. Sute de muncitori lucrează zilnic la acest proiect grandios, care va fi gata în vara anului viitor.

Testul plutirii a fost trecut cu succes. Zeci de muncitori au participat cu entuziasm la lansarea navei la apă. Construcţia a început anul trecut, iar acum au fost finalizate blocurile doi şi trei, mai exact compartimentul motoare. “Vasul va avea 180 de metri lungime şi capacitatea de a realimenta pe mare. Va fi a doua navă militară suport pentru Forţele Navale Olandeze”, a declarat Roland Briene – director comercial Damen.

Ca dimensiuni, este a doua cea mai mare navă militară construită vreodată în România, după “Karel Doorman”, construită tot la Galaţi, în 2013. Pupa, prova şi suprastructurile vor fi montate tot aici în şantier, iar în vara anului 2023 vor începe primele teste pe mare. După testele pe Dunăre şi mare, nava militară, care cântăreşte peste 20.000 de tone şi poate depăşi 18 noduri viteză, va pleca spre Olanda, unde vor fi montate echipamentele militare. Pe lângă armamentul din dotare, va avea şi un heliport. În 2025 va fi gata de luptă.

“Nava va avea baza în portul Den Helder şi se va numi Nava de Suport Logistic Den Helder”, a declarat Roland Briene – director comercial Damen. Cea mai mare parte a proiectării navei a fost făcută ȋn Olanda, ȋn timp ce documentaţia de execuţie a fost realizată la Galaţi. Începând cu 1999, şantierul naval din Galaţi a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume. 30 dintre acestea sunt nave militare. Conducerea şantierului susţine că este deschisă la o colaborare şi pentru construcția corvetelor româneşti pe care statul şi le doreşte încă din 2016. Până acum, proiectul nu s-a comcretizat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.