Drona care a survolat România și s-a prăbușit în Croația transporta o bombă de aviaţie, cu o substanță neidentificată

Data:

Drona de producţie sovietică care a căzut pe 10 martie în Croația, transporta o bombă de aviaţie care a explodat la contactul cu solul, dar nu conţinea explozivi, ci o substanţă neidentificată, au indicat miercuri oficiali ai parchetului din Zagreb.

Anchetatorii nu au vrut să dezvăluie ţinta intenţionată a dronei sau cine a lansat-o, însă Ungaria a anunţat la vremea respectivă că drona Tupolev TU-141 fusese depistată în spaţiul aerian ungar, după ce fusese detectată deasupra Ucrainei, şi intrase prin spaţiul aerian al României, scrie Agerpres, care citează Reuters și HINA.

Drona a zburat la altitudinea de 1.000 de metri şi s-a prăbuşit la sol la 7 minute după ce pătrunsese în spaţiul aerian croat, a indicat tot atunci guvernul de la Zagreb.

Incidentul s-a produs la două săptămâni după ce Rusia declanşase invadarea Ucrainei.

Potrivit maiorului Mile Tomic din Comandamentul forţelor armate, la locul prăbuşirii au fost găsite resturile unei bombe de aviaţie OFAB 100-120 şi ale unei rachete AVU-ET 350F, ataşată de partea frontală a bombei.

Bomba originală ar fi trebuit să conţină între 40 şi 46 kg de TNT.

Potrivit anchetatorilor croaţi, s-a stabilit fără dubiu că a avut loc o explozie şi că bomba de aviaţie conţinea o substanţă cu energie înaltă, dar neconvenţională, care s-a descompus integral în explozie, ceea ce împiedică identificarea sa.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

"Trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate de la Sunan, la nord de Phenian, în jurul orei 18:29 (09:29 GMT)", a declarat pentru France Presse şeful Statului major interarme sud-coreean, precizând că rachetele au fost lansate în direcţia Mării de est, cunoscută şi ca Marea Japoniei.

Spania și Marocul redeschid frontierele după 25 de luni

Acordul "definitiv" va fi pus în practică "în zilele următoare", a precizat oficialul la o reuniune la Marrakech a coaliţiei împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii, ce combină capabilităţi multi-arme şi multi-dimensionale, transmite dpa.