Preşedintele ANPC: Comercianţii cu preţuri speculative vor primi de Iepuraş un control de la ANPC

Data:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va controla toţi agenţii economici din pieţe şi din magazine care, în perioada de Paşte, practică preţuri speculative la alimente, a anunţat, joi, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o conferinţă de presă.

Până în acest moment, ANPC a derulat 151 de controale la nivel naţional şi a dat amenzi de peste 600.000 de lei.

Constantinescu a arătat că vor continua controalele şi în aceste zile, iar consumatorii ar trebui şi ei să sancţioneze comercianţii care cer preţuri prea mari şi să nu mai cumpere de la ei.

“Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi în general, sunt probabil unii dintre cei care probabil astăzi aşează pe tarabe preţuri speculative legate de acest moment. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor să fie şi ei cei care sancţionează. Dacă un furnizor de carburanţi n-ar fi avut în ziua respectivă niciun consumator, sancţiunea ar fi fost mult mai mare decât amenzile mult prea mici pe care le aplică autoritatea noastră. Astăzi se achită jumătate din minim şi se ajunge în situaţia în care marii operatori comerciali plătesc 500 de lei”, a spus Constantinescu.

El a precizat că, dacă preţul este afişat corespunzător, nicio autoritate nu poate interveni pe piaţa liberă, nu există o lege care să oprească specula, iar lucrul acesta ţine de bunul simţ al comerciantului.

“Dar vom vedea dacă respectivul comerciant este cu adevărat producător. Este tema principală pe care Ministerul Agriculturii a solicitat-o tuturor autorităţilor implicate, să vedem dacă cei care astăzi comercializează la preţ speculativ sunt ceea ce pretind a fi. Acţiunea, chit că am devoalat-o înaintea începerii, cu siguranţă nu-i va împiedica pe aceştia să fugă cu roşiile şi cu morcovii de pe tarabă. Cu siguranţă îi vom găsi acolo, pentru că ceea ce nu v-am spus este piaţa cu care vom începe această acţiune. Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC”, a susţinut preşedintele instituţiei.

Aceştia riscă să nu mai poată comercializa produsele respective.

“Neavând documente de provenienţă autentice, adevărate, acele alimente nu pot rămâne la comercializare. Vom vedea care vor fi măsurile. Mă gândeam să ne transformăm în Iepuraş şi să împărţim roşii scumpe trecătorilor, pentru că, fiind ale nimănui, pentru că ele nu sunt nici măcar româneşti, pot fi ale celor care trec pe acolo”, a continuat reprezentantul Protecţiei Consumatorilor.

În cazul în care comercianţii care au preţuri mari demonstrează că au toate documentele valide, ANPC nu poate să facă nimic: “În acest caz ne uităm la ei şi ne rugăm să fie pedepsiţi de divinitate pentru atitudinea pe care o au în Săptămâna Mare”.

Constantinescu a menţionat că ANPC va analiza inclusiv dacă produsele care ar trebui să conţină ca ingrediente produse derivate din lapte nu folosesc alte ingrediente, cum a mai fost cazul.

“În ceea ce priveşte peştele, mi-ar plăcea să avem mai mult peşte din producţia autohtonă. Suntem toţi doritori de a pune pe masă un peşte proaspăt şi nu poate fi atât de proaspăt un peşte care a călătorit cu autocarul, tirul sau elicopterul până a ajunge pe tarabă. Ne-am obişnuit să căutăm preţiozitate pe etichetă, în loc să căutăm prospeţime. Astăzi avem la comercializare păstrăv din import, uitând că avem păstrăvi foarte buni din toate râurile şi păstrăvăriile noastre şi nu ajung la toate rafturile”, a arătat el.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Reacția lui Ion Țiriac după ce hocheiștii români au cântat imnul Ținutului Secuiesc

”Care scandal din hochei? Eu ştiu că o ţară are un imn al ei şi atunci când nu mi s-a cântat imnul ţării mele eu am ieşit afară. Şi nu era la Băicoi, era în Statele Unite, cu televiziunile mondiale. Şi a doua zi au fost obligaţi să îmi cânte imnul ţării mele”, a spus Ţiriac

SCANDAL LA EUROVISION: Votul României a fost modificat, punctajul maxim pentru Moldova fiind atribuit Ucrainei

"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.

Festivalul Filmului Francez va avea loc între 1 şi 12 iunie, în mai multe orașe transilvănene

Festivalul Filmului Francez, ediţia a 26-a, are loc între 1 şi 12 iunie 2022, la Bucureşti şi în alte 10 oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Brăila, Braşov, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. Proiecţiile vor avea loc în cinematografe şi în aer liber.