FOTO | Mulţime impresionantă la sfinţirea bucatelor de Paştele Catolic de la Miercurea-Ciuc

Data:

O mulţime impresionantă a participat, duminică dimineaţă, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui Catolic, transmite Agerpres. Este pentru prima dată în ultimii doi ani când ceremonialul se desfăşoară fără restricţii, localnicii venind în număr mare pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în ciuda frigului şi a ninsorii.

Oamenii au purtat coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori.

Coşurile din nuiele au şi ele povestea lor, multe fiind folosite doar pentru acest ceremonial, la fel ca şi şervetele brodate, aşezate peste bucate.

Unii dintre participanţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti şi foarte multe familii au participat alături de copii, care au purtat mici coşuri cu ouă roşii şi bucate de Paşti, pentru a transmite mai departe această tradiţie.

Oamenii şi-au exprimat bucuria că au putut participa fără restricţii la acest ceremonial devenit foarte popular în zonă.

„Ne bucurăm că suntem din nou împreună şi aşteptăm să mergem acasă, după sfinţirea bucatelor, pentru a fi alături de familie. Ne dorim sănătate şi linişte pentru noi şi pentru cei din jur”, a mărturisit un bărbat aflat pe platoul din centrul oraşului.

De asemenea, oamenii au spus că Învierea înseamnă speranţă şi bucurie, exprimându-şi credinţa că perioada care va urma va fi una mai liniştită.

La rândul său, preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii. „Sărbătorim împreună cu credincioşii care cred în Domnul Isus Hristos şi vrem să trăim şi în viitor după Evanghelia lui Hristos, în dragoste. Şi asta este viitorul pentru ţară şi pentru oameni: dragostea lui Isus Hristos”, a spus Darvas Kozma Jozsef, citat de Agerpres.

În alţi ani, ceremonialul se desfăşura doar pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, dar acum zona a fost mult extinsă, întrucât numărul de participanţi a fost mai mare, fiind blocată temporar circulaţia pe două bulevarde din centrul oraşului.

La fel ca în anii precedenţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată de fostul episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună comunitatea împreună. În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea-Ciuc. 

Foto: Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Bărbat atacat de urs în satul Văleni, anunţă preşedintele CJ Harghita

Borboly Csaba a explicat, într-un mesaj transmis live pe Facebook, că bărbatul i-a spus copilul să fugă, iar el a reuşit să se salveze după ce i-a dat de mâncare ursului din alimentele pe care le avea cu el.

O brutărie din Lunca de Jos a fost mistuită de flăcări

Pompieri militari şi civili acţionează, marţi seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o brutărie din localitatea Lunca de Jos, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social

Primăria Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social, un concurs de idei pentru ca strada Petőfi, artera pietonală a oraşului, să redevină centrul vieţii comunitare a urbei.