Amănunte despre ucraineancă de 22 de ani care a acuzat starețul Mănăstirii Petrova de agresiune sexuală

Data:

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului consideră că reclamaţia făcută de femeia de naţionalitate ucraineană la adresa stareţului Mănăstirii Petrova “este o intenţie de discreditare” a lăcaşului de cult, “care s-a implicat activ în problema refugiaţilor”.

“Reclamaţia venită din partea unei persoane instabilă emoţional, care a stat doar două zile la mănăstire, din care în una preotul Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo, credem că este o intenţie de discreditare a mănăstirii, care s-a implicat activ în problema refugiaţilor, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina. Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine şi implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoştinţa persoanei ajutate, aşa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiţi şi ajutaţi de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit şi atât de jenant şi nepotrivit în chiar perioada Postului cel Mare”, precizează Episcopia Maramureşului, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului îşi exprimă speranţa că “organele de cercetare ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş vor reuşi să aducă mai multă lumină în acest caz, iar mănăstirea şi vieţuitorii ei se vor bucura de aceeaşi recunoştinţă pe care au primit-o până acum şi preţuire şi apreciere din partea tuturor celor ce beneficiază de ajutor creştin şi fratern”.

Conform comunicatului de presă, după apariţia în media a informaţiei, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a demarat o anchetă internă, iar Corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare.

“La Mănăstirea Petrova, până la această dată, au primit cazare, haine şi mâncare în mod gratuit aproximativ 1.000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungată. Mănăstirea oferă permanent cazare şi masă pentru 40 de persoane. O femeie în vârstă de 22 de ani, însoţită de un copil minor, a sosit în cursul zilei de 13 aprilie în vama Sighet şi a fost preluată şi dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare şi îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional datorită unor probleme de familie şi situaţiei războiului, lucru sesizat şi de un psiholog de naţionalitate ucraineană. Persoana reclamantă a părăsit mănăstirea fără explicaţie în cursul zilei de 15 aprilie, iar pe 16 aprilie a formulat o plângere la Poliţia Municipiului Sighet în care a menţionat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani”, se arată în comunicatul Episcopiei.

De asemenea, din audierea de către Corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a constatat, potrivit comunicatului citat, că în prezent sunt cazate la mănăstire aproximativ 30 de persoane refugiate, care primesc cazare, masă şi îmbrăcăminte gratuit, sunt mulţumite de condiţiile oferite şi de comportamentul personalului mănăstirii şi nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din ţara lor.

“Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamaţia făcută, neexistând nicio suspiciune privind un comportament neadecvat al preotului stareţ Agaton Oprişan, care conduce mănăstirea de peste 20 de ani”, se menţionează în comunicatul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Anyák napja után

Mi maradt meg bennünk Anyák napját követôen? Beleestünk-e abba a csapdába, amely minden ünnepet megkísért, hogy letudjuk annak a tartalmát?

Mikor fogjon fegyvert egy krisztusi ember?

Legfôképpen pedig azért lesz szükség fegyverre, hogy elhangozzanak az Úr következô szavai: “Tedd vissza helyére kardodat, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el!” (Máté 26,52)

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina, dar că încă nu a primit niciun răspuns, transmite EFE.