Rusia susține că România trimite mercenari în Ucraina

Data:

Ministerul rus al Apărării susține că România se află printre țările care trimit cei mai mulți mercenari în Ucraina. Informația a fost transmisă și de liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, care a declarat, potrivit Ria Novosti, că în zona uzinei Azovstal din Mariupol ar putea fi mercenari din Statele Unite, România, Canada. Informațiile nu au putut fi verificate independent. Ministerul Afacerilor Externe a transmis o poziţie oficială.

“MAE nu deține date în sensul celor vehiculate de autoritățile ruse în declarațiile sus-menționate. Totodată, MAE atrage atenția asupra necesității raportării cu precauție la informațiile circulate de autoritățile militare ruse în contextul agresiunii ilegale în desfășurare împotriva Ucrainei” – se arată în punctul de vedere al ministerului Afacerilor Externe de la București.

MAE reamintește și că “încă din data de 21 februarie 2022, în contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre, a emis o alertă de călătorie prin care informa cetățenii români că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”. Conform acestui nivel de alertă, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se aflau la momentul respectiv cu titlu temporar în Ucraina, să părăsească neîntârziat teritoriul acestui stat.”

Reacția vine ca urmare a declarațiilor ministerului rus al Apărării, potrivit cărora România se află printre țările care trimit cei mai mulți mercenari în Ucraina. Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat duminică, potrivit agenției ruse de stat TASS, că Kievul ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări, de la începutul „operațiunii speciale” ruse în Ucraina. „Regimul naționalist de la Kiev a angajat un total de 6.824 de mercenari străini din 63 de țări de la începutul operațiunii militare speciale”, a afirmat Konașenkov.

„Cei mai mulți mercenari – 1.717 persoane – au venit din Polonia, iar aproximativ 1.500 din SUA, Canada și România, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Apărării”, scrie TASS.

„Informația necesită o verificare suplimentară, dar, cu toate acestea, se poate spune că sunt din Marea Britanie, Canada, SUA, România”, a declarat și Denis Pușilin, președintele autoproclamatei Republici Populare Donețk, la postul Channel One.

Pușilin a mai afirmat, potrivit Ria Novosti, că au fost interceptate convorbiri telefonice și semnale radio în satul Novoselovka-2, prin care au fost identificați opt mercenari din Polonia, unul din Maroc și încă trei, a căror apartenență la un anumit stat nu a putut fi încă stabilită, mai arată sursa citată.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

O brutărie din Lunca de Jos a fost mistuită de flăcări

Pompieri militari şi civili acţionează, marţi seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o brutărie din localitatea Lunca de Jos, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro