Az özvegy asszony két fillérje

Data:

Az özvegyasszony két fillérjérôl szóló történet (Márk 12,41-44) igazolja, hogy milyen jelentôsége van a szövegkörnyezetnek a bibliaértelmezésben. Azt hihetnénk, hogy Jézus Krisztus példaként állítja elénk az özvegyasszonyt; így kell adakozni! Pedig egészen másról van szó. A megelôzô igeszakaszban Jézus Krisztus az írástudótól való óvakodásra figyelmeztet (Márk 12,38-40). Az egyik vád velük szemben, hogy “felemésztik az özvegyek házát.” Az Úr nem követendô példát állít elénk, hanem elrettentôt, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy egy olyan vallásos rendszer, amely elvárja a szerencsétlenek utolsó fillérjét is, el kell pusztulnia.

Nem véletlenül kezdôdik aztán a Márk írása szerinti evangélium 13. fejezete a templom lerombolásának megjövendôlésével. Ne tévedjünk; Jézus Krisztus nem az adakozás ellen van! Meg is állapítja: “Sok gazdag sokat dobott bele (a perselybe)” és jól is van ez így. (Márk 12,41.) Ô a kiszolgáltatottak vallás útján történô kizsigerelését helyteleníti. Azokat a vallásos vezetôket kárhoztatja, akik számára csak ürügy az Isten ügye, amelybôl jól lehet élni vagy meg lehet gazdagodni. Ahogy Isten Fia látta, mennyit ér a szegény özvegy két fillérje, úgy a mennyei Atya is tudja, mi van a te szívedben; hogyan és mennyit adsz, mennyit ér számodra az ô szolgálata, mit jelent neked a vallásod és a hit. Rajtad is múlik, mivé formálódik az a közösség, amelynek kétségtelenül vannak anyagi igényei, de legfôképpen a Szentlélek kegyelmi ajándékainak függvénye. Törekedjünk tehát a nagyobb kegyelmi ajándékokra! ( 1 Korinthus 12,31)

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Anyák napja után

Mi maradt meg bennünk Anyák napját követôen? Beleestünk-e abba a csapdába, amely minden ünnepet megkísért, hogy letudjuk annak a tartalmát?

Mikor fogjon fegyvert egy krisztusi ember?

Legfôképpen pedig azért lesz szükség fegyverre, hogy elhangozzanak az Úr következô szavai: “Tedd vissza helyére kardodat, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el!” (Máté 26,52)

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina, dar că încă nu a primit niciun răspuns, transmite EFE.