Emmanuel Macron este primul președinte francez din ultimii 20 de ani care câștigă al doilea mandat

Data:

Emmanuel Macron este primul președinte francez din ultimii 20 de ani care câștigă al doilea mandat.

Victoria lui, la o diferență de 17 puncte mai mare decât se anticipa, este însă umbrită de un scor istoric pentru extrema-dreaptă și de o rată de absenteism record pentru ultimii 53 de ani. Macron a dat asigurări că va fi președintele tuturor francezilor, inclusiv al celor care nu l-au votat din convingere, dar și al celor care au ales-o pe Marine le Pen. Posibila coabitare cu o majoritate parlamentară ostilă, după legislativele din iunie, i-ar îngreuna enorm misiunea.

Ținând-o de mână pe soția lui, Brigitte, și înconjurat de un grup de copii, Emmanuel Macron a traversat Champs de Mars către tribuna pregătită lângă Tour Eiffel. A urmat un discurs al victoriei scurt și remarcabil de sobru.

Macron: „Mulțumesc dragi compatrioți, tuturor, știu ceea ce vă datorez, vă mulțumesc din inimă. Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot. Înțeleg supărarea și furia celor care au votat cu extrema-dreaptă și este responsabilitatea mea să le ofer și lor răspunsuri. Nimeni nu va fi lăsat în urmă.”

Roger Cohen, corespondent New York Times la Paris: „Cu alte cuvinte, Macron a spus „Știu că multora dintre cei care m-au votat nu le plac ideile mele, nu-mi împărtășesc viziunea, dar m-au votat din patriotism, ca să salveze Republica de extrema dreaptă”.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

"Trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate de la Sunan, la nord de Phenian, în jurul orei 18:29 (09:29 GMT)", a declarat pentru France Presse şeful Statului major interarme sud-coreean, precizând că rachetele au fost lansate în direcţia Mării de est, cunoscută şi ca Marea Japoniei.

Spania și Marocul redeschid frontierele după 25 de luni

Acordul "definitiv" va fi pus în practică "în zilele următoare", a precizat oficialul la o reuniune la Marrakech a coaliţiei împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii, ce combină capabilităţi multi-arme şi multi-dimensionale, transmite dpa.