Comisia Europeană a declanşat procedura de suspendare a fondurilor UE pentru Ungaria

Data:

Comisia Europeană a declanşat împotriva Ungariei procedura care poate duce la o reducere a anumitor fonduri europene sau chiar suspendarea acestora, ca urmare a îngrijorărilor legate de reglementările privind pieţele publice.

Comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, a fost mandatat să trimită guvernului ungar o ”notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite care condiţionează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

Regulamentul noului mecanism de condiţionalitate între fondurile de la bugetul UE şi respectarea valorilor statului de drept prevede mai multe etape însoţite de termene înainte ca executivul comunitar să poată sesiza Consiliul UE înaintea aplicării efective, transmit AFP şi Reuters.

Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care Executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor.

În final, Consiliul UE (format din statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related