AIEA confirmă un nivel ridicat al radiațiilor la Cernobîl, dar nu îl consideră periculos

Data:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nivelul de radiaţii înregistrat după o lună de ocupaţie militară rusească la fosta centrală nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei este ridicat, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătate, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

După revenirea sa dintr-o vizită la Cernobîl, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi la Viena că nivelul radiaţiilor detectat în interiorul tranşeelor săpate de soldaţii ruşi în ”zona de excludere” din apropierea centralei este de şase ori peste parametrii normali.

Pe de altă parte, acest nivel al radiaţiilor – înregistrat miercuri de experţii AIEA – este de trei ori inferior limitei permise pentru personalul centralei dezafectate, a adăugat Grossi.

Conform măsurătorilor AIEA, nivelul de radioactivitate detectat în tranşeele săpate de soldaţii ruşi este echivalent cu o expunere de 6,5 milisiverţi pe an, în timp ce limita permisă pentru angajaţii centralei este de 20 de milisiverţi pe an.

Centrala dezafectată după accidentul nuclear din 1986 a fost ocupată de trupele ruse din prima zi a invaziei asupra Ucrainei declanşate pe 24 februarie. Odată cu retragerea din partea de nord a Ucrainei, trupele ruse au eliberat zona pe 31 martie, dar în perioada cât au fost acolo săparea de tranşee şi mişcările vehiculelor militare au răscolit solul radioactiv şi au ridicat astfel în aer praf radioactiv.

După retragerea soldaţilor ruşi au apărut informaţii despre o expunere a lor la doze letale de radiaţii în zona de excludere.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.