fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘColţ de rai în judeţul Mureş. Imagini de pe câmpul plini cu...

Colţ de rai în judeţul Mureş. Imagini de pe câmpul plini cu bujori roșii de stepă

Publicat în

spot_img
spot_img

Custodele Rezervaţiei Botanice de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că imediat după înflorirea primilor bujori de stepă (Paeonia tenuifolia), turiştii au început să vină în număr mare, iar cel mai mare aflux de turişti s-a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, când bujorii roşii-sângerii au fost vizitaţi de câteva sute de persoane.

„În acest moment, cam 30% dintre bujori sunt înfloriţi. Dacă vremea va fi caldă în continuare, cred că înflorirea maximă va fi la sfârşitul acestei săptămâni. Imediat după apariţia primelor flori, rezervaţia noastră a fost vizitată de multă lume, iar la sfârşit de săptămână au fost sute de persoane. Nu pot preciza cu exactitate numărul vizitatorilor, fiindcă au venit în permanenţă grupuri. Dacă vremea rămâne caldă, aşa cum a fost ieri şi astăzi, la sfârşitul săptămânii putem ajunge la gradul maxim de înflorire”, a declarat Ciprian Cenan.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.

Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri.

Această rezervaţie este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, suprafaţa iniţială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În Rezervaţia de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, şi rezervaţia de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare.

Bujorii de stepă au răsărit mai târziu în acest an, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în această primăvară, iar primele flori au apărut doar la sfârşitul lunii aprilie.

Articole recente

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, discuţii la Munchen despre continuarea proiectelor finanţate de către Bavaria în țara noastră

Ovidiu Ganț a precizat că proiectele vizează atât minoritatea germană, cât şi copiii şi tinerii cu nevoi speciale, respectiv bolnavii de diabet şi hemofilie.  

Tánczos Barna, după înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO: Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal...

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud

Prelevare de organe la Arad | Un pacient aflat în moarte cerebrală salvează vieți în România și în Croaţia

Deoarece pe teritoriul naţional nu au existat pacienţi compatibili, inima arădeanului va salva  viaţa unui pacient din Croaţia. 

Corifeii Marii Uniri, uitați de organizatori de 1 Decembrie | Nicio floare depusă la busturile lor

Busturile unioniştilor şi ale altor personalităţi marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum şi de asociaţiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Mai multe articole de același fel

Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe, împreună pe harta festivalurilor din Europa

Două festivaluri din inima Transilvaniei, Vibe din Târgu Mureş şi Sepsi Tabako din Sfântu Gheorghe, se ajută reciproc să se dezvolte, iar munca lor comună dă roade şi la nivel european.