fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘDemonstraţii de artă culinară și olărit la cea de-a IX-a ediţie a...

Demonstraţii de artă culinară și olărit la cea de-a IX-a ediţie a „Sărbătorii Rabarbărului” de la Saschiz

Publicat în

spot_img
spot_img

Specialiştii în prelucrarea ceramicii albastre de Saschiz, obţinută prin tehnica sgraffito, specifică acestei zone, abandonată pe la mijlocul anilor 1700, însă reluată în anul 2015, îşi vor demonstra măiestria pentru cei interesaţi în cadrul unor ateliere ce vor fi susţinute în cadrul celei de-a IX-a ediţii a „Sărbătorii Rabarbărului”, care va fi organizată în localitatea mureşeană la sfârşitul acestei săptămâni.

Astfel, în cadrul manifestării organizată de Vecinătatea Femeilor din Saschiz în scopul promovării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi gastronomic local, olarii specializaţi în tehnica sgraffito – care presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut, iar după uscare, este desenat, prin scrijelire, modelul dorit – vor face o serie de demonstraţii despre cum se foloseşte roata olarului.

Pe lângă demonstraţiile de olărit şi de artă culinară, „Sărbătoarea Rabarbărului” va avea şi o latură umanitară.

„Vecinătatea Femeilor din Saschiz va organiza sâmbătă, 7 mai 2022, cea de-a IX-a ediţie a ‘Sărbătorii Rabarbărului’. Evenimentul va avea loc între orele 11,00-15,00 în curtea Bisericii evanghelice fortificate Sfântul Ştefan din Saschiz şi are ca scop promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi gastronomic local. ‘Sărbătoarea Rabarbărului’ este un eveniment dedicat promovării valorilor locale de patrimoniu cultural şi gastronomic locale, la care participă doamne din comunitate cu preparate proprii pe bază de rabarbăr, producători şi artizani locali, din Saschiz. Pe toată durata evenimentului, vizitatorii pot degusta şi cumpăra preparate locale din rabarbăr (şi nu numai): prăjitură cu rabarbăr, pizza cu rabarbăr, gemuri, siropuri, îngheţată, compot (…) Participarea la ‘Sărbătoarea Rabarbărului’ şi degustările de produse din rabarbăr sunt gratis, însă oricine poate susţine prin donaţii activităţile Vecinătăţii Femeilor din Saschiz. Donaţiile ne ajută să organizăm şi-n acest an Târgul de Sănătate cu analize gratuite pentru locuitorii comunei Saschiz”, a precizat Vecinătatea Femeilor din Saschiz, într-un comunicat de presă transmis luni.

În programul sărbătorii mai figurează parada plăcintelor cu rabarbăr, pe muzică de fanfară, un atelier de gătit prăjituri cu rabarbăr, atelier de educaţie culinară, concursurile cu premii – ”Mâncăcios de prăjitură cu rabarbăr”, ”Ştafeta cu rabarbăr” – minirecitaluri de orgă şi chitară în biserica fortificată şi ateliere de pictat cu tija de rabarbăr.

De asemenea, vor fi organizate vizite cu ghidaj în biserica evanghelică fortificată şi la Cetatea de refugiu din Saschiz, construită în secolul XIV, unde vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu preparate din rabarbăr. 

Adrian Meitner

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.