fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘDemonstraţii de artă culinară și olărit la cea de-a IX-a ediţie a...

Demonstraţii de artă culinară și olărit la cea de-a IX-a ediţie a „Sărbătorii Rabarbărului” de la Saschiz

Publicat în

spot_img
spot_img

Specialiştii în prelucrarea ceramicii albastre de Saschiz, obţinută prin tehnica sgraffito, specifică acestei zone, abandonată pe la mijlocul anilor 1700, însă reluată în anul 2015, îşi vor demonstra măiestria pentru cei interesaţi în cadrul unor ateliere ce vor fi susţinute în cadrul celei de-a IX-a ediţii a „Sărbătorii Rabarbărului”, care va fi organizată în localitatea mureşeană la sfârşitul acestei săptămâni.

Astfel, în cadrul manifestării organizată de Vecinătatea Femeilor din Saschiz în scopul promovării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi gastronomic local, olarii specializaţi în tehnica sgraffito – care presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut, iar după uscare, este desenat, prin scrijelire, modelul dorit – vor face o serie de demonstraţii despre cum se foloseşte roata olarului.

Pe lângă demonstraţiile de olărit şi de artă culinară, „Sărbătoarea Rabarbărului” va avea şi o latură umanitară.

„Vecinătatea Femeilor din Saschiz va organiza sâmbătă, 7 mai 2022, cea de-a IX-a ediţie a ‘Sărbătorii Rabarbărului’. Evenimentul va avea loc între orele 11,00-15,00 în curtea Bisericii evanghelice fortificate Sfântul Ştefan din Saschiz şi are ca scop promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi gastronomic local. ‘Sărbătoarea Rabarbărului’ este un eveniment dedicat promovării valorilor locale de patrimoniu cultural şi gastronomic locale, la care participă doamne din comunitate cu preparate proprii pe bază de rabarbăr, producători şi artizani locali, din Saschiz. Pe toată durata evenimentului, vizitatorii pot degusta şi cumpăra preparate locale din rabarbăr (şi nu numai): prăjitură cu rabarbăr, pizza cu rabarbăr, gemuri, siropuri, îngheţată, compot (…) Participarea la ‘Sărbătoarea Rabarbărului’ şi degustările de produse din rabarbăr sunt gratis, însă oricine poate susţine prin donaţii activităţile Vecinătăţii Femeilor din Saschiz. Donaţiile ne ajută să organizăm şi-n acest an Târgul de Sănătate cu analize gratuite pentru locuitorii comunei Saschiz”, a precizat Vecinătatea Femeilor din Saschiz, într-un comunicat de presă transmis luni.

În programul sărbătorii mai figurează parada plăcintelor cu rabarbăr, pe muzică de fanfară, un atelier de gătit prăjituri cu rabarbăr, atelier de educaţie culinară, concursurile cu premii – ”Mâncăcios de prăjitură cu rabarbăr”, ”Ştafeta cu rabarbăr” – minirecitaluri de orgă şi chitară în biserica fortificată şi ateliere de pictat cu tija de rabarbăr.

De asemenea, vor fi organizate vizite cu ghidaj în biserica evanghelică fortificată şi la Cetatea de refugiu din Saschiz, construită în secolul XIV, unde vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu preparate din rabarbăr. 

Articole recente

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, discuţii la Munchen despre continuarea proiectelor finanţate de către Bavaria în țara noastră

Ovidiu Ganț a precizat că proiectele vizează atât minoritatea germană, cât şi copiii şi tinerii cu nevoi speciale, respectiv bolnavii de diabet şi hemofilie.  

Tánczos Barna, după înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO: Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal...

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud

Prelevare de organe la Arad | Un pacient aflat în moarte cerebrală salvează vieți în România și în Croaţia

Deoarece pe teritoriul naţional nu au existat pacienţi compatibili, inima arădeanului va salva  viaţa unui pacient din Croaţia. 

Corifeii Marii Uniri, uitați de organizatori de 1 Decembrie | Nicio floare depusă la busturile lor

Busturile unioniştilor şi ale altor personalităţi marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum şi de asociaţiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Mai multe articole de același fel

Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe, împreună pe harta festivalurilor din Europa

Două festivaluri din inima Transilvaniei, Vibe din Târgu Mureş şi Sepsi Tabako din Sfântu Gheorghe, se ajută reciproc să se dezvolte, iar munca lor comună dă roade şi la nivel european.