În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei

Data:

În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume şi pentru a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa la datorie.

Conferinţa mondială, organizată anual începând din 1993, dedicată Zilei mondiale a libertăţii presei în 2021, este găzduită de UNESCO şi de guvernul Namibiei. Deschisă pe 29 aprilie, la Windhoek, se încheie pe 3 mai. Evenimentul reprezintă o experienţă care va combina atât participarea virtuală cât şi cea fizică. Conferinţa are pe agenda sa teme care trebuie dezbătute urgent, precum: ameninţarea cu dispariţia a presei locale din întreaga lume, o criză agravată de pandemia COVID-19; necesitatea de a veni cu noi idei pentru a face faţă provocărilor mediului online şi de a pune presiuni pe o mai mare transparenţă a companiilor de internet, toate acestea pentru a consolida siguranţa jurnaliştilor şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale acestora, potrivit sursei menţionate.

Conferinţa generală a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezoluţie privind ”Promovarea libertăţii presei în lume”, care recunoştea că ”o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”. Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua mondială a libertăţii presei în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul conferinţei menţionate anterior.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ”Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.


„În timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol pentru a ne informa în legătură cu agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Forțele ruse dețin, răpesc sau își îndreaptă atacurile împotriva jurnaliștilor și a actorilor societății civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federației Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri și practici. Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți.

Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgență organelor de presă și jurnaliștilor care relatează despre războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, căști și alte echipamente de protecție, precum și finanțare pentru acoperirea salariilor lor.

Prin faptul că fac reportaje din prima linie și pun în lumină încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar comise de forțele armate ruse, jurnaliștii contribuie în mod semnificativ la combaterea dezinformării și a manipulării informațiilor referitoare la invazie. Ei joacă un rol esențial în asigurarea faptului că aceste atrocități nu rămân nepedepsite. Responsabilii vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.

În Rusia și Belarus, în pofida riscului de pedepse cu închisoarea pe termen lung și de arestări prelungite, mass-media independentă și jurnaliștii individuali curajoși depun eforturi pentru a informa publicul cu privire la războiul purtat de conducerea rusă împotriva Ucrainei și la atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean.

La fel ca ei, mulți jurnaliști și lucrători din mass-media independenți și angajați din întreaga lume continuă să denunțe nedreptatea în propriile lor țări, contribuind astfel la construirea unui viitor mai bun. Mulți dintre ei fac acest lucru în ciuda hărțuirii, a violenței și a intimidărilor zilnice, atât online, cât și offline.

Uniunea Europeană este alături de ei. O presă liberă permite existența unei societăți mai democratice, mai puternice și mai favorabile incluziunii și are un rol esențial în protejarea și în promovarea drepturilor omului. Vom continua să luptăm pentru libertatea presei și nu vom da înapoi.” – se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

SCANDAL LA EUROVISION: Votul României a fost modificat, punctajul maxim pentru Moldova fiind atribuit Ucrainei

"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.

Festivalul Filmului Francez va avea loc între 1 şi 12 iunie, în mai multe orașe transilvănene

Festivalul Filmului Francez, ediţia a 26-a, are loc între 1 şi 12 iunie 2022, la Bucureşti şi în alte 10 oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Brăila, Braşov, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. Proiecţiile vor avea loc în cinematografe şi în aer liber.

Doliu în mediu academic arădean: Prof.univ.dr. Cristian Haiduc, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, a decedat

Prof.univ.dr. Cristian Haiduc, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, s-a stins pe data de 11 mai, la vârsta de 59 de ani, în urma unei boli incurabile.