fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAMiercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social

Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social, un concurs de idei pentru ca strada Petőfi, artera pietonală a oraşului, să redevină centrul vieţii comunitare a urbei.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de revigorarea acestei zone a oraşului, iar pentru identificarea celor mai bune idei se va organiza un brainstorming comunitar.

„Împreună cu parteneri din zona civică, Asociaţia The House, iniţiem un program de Hackaton, adică implicarea acelora care sunt interesaţi de viaţa şi de soarta străzii Petőfi, într-o campanie de brainstorming, de creativitate şi de identificarea rolului acestei străzi în viitor în viaţa comunităţii. Sunt convins că dacă tinerii, dacă cei care au aici afaceri, dacă oamenii mai în vârstă care cunosc istoria, istoricul fiecărei clădiri de pe această stradă se vor implica, va ieşi din acest program de Hackaton o bază solidă pentru câteva decizii pe care atât autoritatea publică locală, cât şi companiile care oferă aici servicii sau care ar vedea o şansă de a crea ceva la nivelul serviciilor sau a altor activităţi, ar putea să le implementeze. Totodată, ar putea fi o atracţie pe termen lung şi pentru organizaţiile neguvernamentale de a muta câteva activităţi în această zonă”, a declara Korodi.

Acesta a mai spus că, pentru revigorarea străzii pietonale municipalitatea a schimbat metodologia administrării teraselor, pentru ca acestea să poată fi deschise tot timpul anului şi a fost redeschis cinematograful, pentru a atrage locuitorii în această zonă.

Korodi a punctat că este nevoie de implicarea locuitorilor pentru ca strada pietonală să redevină centrul comunitar al urbei şi de aceea se va organiza acest concurs de idei.

Potrivit municipalităţii, Hackaton-ul social este un eveniment la care participă între 30 şi 50 de persoane, organizate în echipe de câte 5-7 persoane şi care, sub îndrumarea unor mentori, într-un interval de 48 de ore, elaborează o propunere de soluţie pentru o problemă dată.

„Procesul de lucru de 48 de ore este un proces dinamic în decursul căruia ideea de soluţie poate să se modifice de mai multe ori, astfel proiectul elaborat poate oferi, în final, o soluţie pentru o problemă mai vastă chiar decât cea formulată iniţial. Pentru a putea ajunge la soluţii inovative, este importantă gândirea creativă, critică, orientată spre soluţionarea problemelor. Acest mod de gândire este susţinut şi întărit prin sprijinul mentorilor în cursul elaborării proiectelor”, se arată într-o informare a Primăriei Miercurea Ciuc.

Preşedintele Asociaţiei „The House”, Szilagyi Levente, a explicat, în conferinţa de presă, ce înseamnă acest eveniment, organizat în parteneriat cu grupul profesional „Koho” şi cu primăria municipiului şi a subliniat că sunt aşteptaţi să participe locuitori de toate vârstele.

„Despre cuvântul Hackaton: este un ‘hacking marathon’, din aceste două cuvinte se compune. Hacking, să nu vă gândiţi la IT-işti, la hackeri care stau în faţa calculatorului. Hackingul e atunci când oamenii gândesc şi găsesc soluţii care nu sunt obişnuite. Este când se găseşte ceva nou, ceva inovator, care se poate aplica şi aplicând poţi să schimbi vieţi, modalităţi, comportamente, orice. Ca şi maraton, da, pentru că lucrăm de vineri după-amiază până duminică după amiază. Este important să lucrăm mai mult timp continuu, fără să fim întrerupţi, pentru că astfel începem să ne gândim la o direcţie şi putem să ajungem şi la un rezultat. Fără să fim întrerupţi, de şcoală, de lucru, de orice. La acest Hackaton aşteptăm oameni de toate vârstele şi din toate domeniile pentru că strada Petőfi este sufletul acestui oraş şi toţi cetăţenii oraşului sunt invitaţi să participe pentru că toţi vrem să se folosească această stradă şi să se simtă bine”, a spus Szilagyi Levente.

În informarea Primăriei Miercurea-Ciuc se precizează că strada Petőfi este singura stradă a oraşului care şi-a păstrat imaginea ce evocă atmosfera începutului secolului XX şi căreia îi lipseşte atmosfera plină de viaţă şi de dinamism, chiar dacă a fost renovată în urmă cu mai mulţi ani.

„Strada din centrul oraşului a fost reabilitată complet în anul 2013 şi de atunci pe partea care funcţionează ca stradă pietonală se găsesc diferite magazine, restaurante, cafenele care oferă servicii de nivel înalt. Astfel, pentru locuitorii oraşului, precum şi pentru turişti, este o stradă uşor accesibilă care oferă posibilităţi variate pentru petrecerea timpului într-un mod plăcut. În ultimii ani însă, a putut fi observat că străzii Petőfi îi lipseşte forfota şi atmosfera plină de viaţă şi dinamism. Mai mulţi antreprenori au semnalat că ar trebui găsită soluţie pentru a mări atractivitatea străzii, ca oamenilor să le placă plimbările pe această stradă şi ca turiştilor să le stârnească curiozitatea. În chestionarul sondajului efectuat anterior lucrărilor de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană multe persoane şi-au exprimat opinia negativă referitor la atmosfera actuală a străzii din centrul oraşului. Acest fapt subliniază necesitatea că subiectul străzii Petőfi să fie tratat în comunitate, şi împreună de către oraş şi locuitorii oraşului”, se mai arată în informarea Primăriei.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

Erik Urbán, liderul franciscanilor transilvăneni, la Șumuleu Ciuc: Pe scara valorilor nu se pot afla alte lucruri decât înţelepciunea, respectul, răbdarea, conştientizarea, umanitatea, fraternitatea,...

Liderul franciscanilor transilvăneni, Urbán Erik OFM, a făcut referire la sloganul de anul acesta al pelerinajului – un fragment dintr-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi: “Bucură-te, Marie, care eşti fecioară făcută biserică” – şi a subliniat că în timpul pelerinajului, muntele de la Şumuleu Ciuc se transformă într-o biserică

Președinta Ungariei, printre cei peste 300.000 de pelerini care vin la Şumuleu Ciuc

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi nu folosesc ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci urcă spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.