Episcopia greco-catolică de Oradea va construi o nouă biserică în municipiu, dedicată “Fericitului Valeriu Traian Frenţiu”

Data:

Episcopia greco-catolică de Oradea va construi o nouă biserică în municipiu, dedicată “Fericitului Valeriu Traian Frenţiu”, episcop-martir beatificat de Papa Francisc.

Potrivit comunicatului de presă remis miercuri şi postat pe site-ul egco.ro, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a sfinţit marţi, 3 mai, crucea şi piatra de temelie a lăcaşului de cult, care va fi ridicat în cartierul Tineretului.

“Data evenimentului de sfinţire a pietrei de temelie nu a fost aleasă la întâmplare. Este data în care s-au împlinit 100 de ani de când Valeriu Traian Frenţiu a fost numit episcop de Oradea la catedrala Sfântul Nicolae (3 mai 1922). Tot în acest an se împlinesc 70 de ani de la moartea episcopului în închisoarea din Sighetul Marmaţiei (11 iulie 1952) şi 3 ani de la beatificare, alături de ceilalţi episcopi martiri, la Blaj, de către Sfântul Părinte Papa Francisc (2019)”, se arată în informare.

Slujba de sfinţire a presupus rostirea mai multor rugăciuni, binecuvântarea prin ungere cu untdelemn a pietrei de temelie şi sfinţirea crucii şi a locului pe care va fi ridicată construcţia.

“Este un moment, cu siguranţă, de mare încărcătură spirituală dacă reuşim să înţelegem ceea ce înseamnă să pui temelia unei biserici. Şi apoi, temelia unei biserici în numele unui martir al bisericii noastre. Dacă reuşim să înţelegem suferinţa prin care dânsul a trecut şi suferinţa bisericii întregi prin care a trecut în această perioadă, o perioadă de 40 de ani, perioadă biblică de altfel, dacă luăm în considerare ce s-a întâmplat cu poporul ales prin deşert, atunci inclusiv suferinţa bisericii putem să o încadrăm în această perspectivă. Eu doresc să continuăm, cu tot ceea ce putem şi cu tot ceea ce suntem, să transmitem aceste valori celor de lângă noi”, le-a spus celor prezenţi episcopul Virgil Bercea, potrivit comunicatului.

Lăcaşul de cult va fi construit lângă o grădiniţă pe care Asociaţia Caritas Eparhial o ridică din donaţii, care se află în stadiul de construcţie, având planşeul pus peste parter.

Potrivit preotului Olimpiu Todorean, Valeriu Traian Frenţiu (25 aprilie 1875 – 11 iulie 1952) “s-a distins ca preot printr-o pietate şi evlavie exemplară, iar mai apoi ca episcop, prin administrarea foarte bună a teritoriului Eparhiei de Oradea Mare”. În sprijinul culturii româneşti, a acordat o atenţie deosebită sprijinirii şi dezvoltării cercetării ştiinţifice, în special a ştiinţelor teologice, finanţând şi încurajând editarea de cărţi şi reviste. În anul 1923, pentru înfiinţarea unui teatru românesc la Oradea, a donat un milion de lei. De activitatea sa naţională se leagă şi arhitectura clădirilor construite de el, un exemplu fiind decoraţiunile făcute în stil neoromânesc la mai multe clădiri din Oradea.

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.

Un tânăr de 17 ani a încercat să se sinucidă cu arma de vânătoare a tatălui său

Din primele informații, polițiștii au stabilit faptul că un tânăr de 17 ani, din Rodna, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi încercat să se sinucidă folosind arma de vanatoare deținută legal la locuință de către tatăl său.

Atenţionare de călătorie emisă de MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Regatul Suediei că autorităţile locale au anunţat reintroducerea perioadei de efectuare a controalelor la frontiera internă de stat până la 11 noiembrie 2022.