Patriarhul Kiril îi răspunde Papei, după ce i-a spus să nu fie „băiatul de altar al lui Putin”

Data:

Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat la declarațiile Papei Francisc, care a dezvăluit ultima conversație dintre cei doi, într-un interviu pentru un cotidian italian. Papa a declarat că i-a spus Patriarhului Kiril al Rusiei să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. „A ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații”, transmite Biserica Ortodoxă Rusă, într-un comunicat.

„Negocierile dintre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa și cu șeful Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online pe 16 martie. Au discutat despre problema ajutorării refugiaților, dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă fără persecuție politică și rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina. Este regretabil că la o lună și jumătate de la conversația cu Patriarhul Kiril, Papa Francisc a ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații. Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Bisericile Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, a transmis Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit agenției de presă RIA, citată de The Guardian.

Potrivit articolului publicat de RIA, Biserica Ortodoxă Rusă a explicat că Patriarhul Kiril i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina în 2014 și a promisiunii încălcate a NATO de a nu înainta spre est.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa despre discuția cu Kiril, potrivit CNN. „În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”.

„L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”.

Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”.

Papa a încercat să obțină și o întrevedere cu președintele Rusiei Vladimir Putin pentru a discuta despre Ucraina, însă liderul de la Kremlin l-a refuzat.

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.