Casa memoriala Iosif Vulcan din Oradea

Data:

Una dintre casele memoriale din Bihor, care propune vizitatorului o călătorie în trecut, este cea a marelui om de cultură Iosif Vulcan, situată în centrul oraşului Oradea, un muzeu dedicat celui care, la Pesta, în 1865, a iniţiat prima serie a Revistei de cultură “Familia” şi care este considerat ”naşul literar” al lui Mihai Eminescu.

Casa are o istorie ce merită a fi cunoscută, afirmă scriitorul Florin Ardelean, fiind o clădire declarată monument istoric. Imobilul care găzduieşte acum Muzeul memorial “Iosif Vulcan” şi-a păstrat forma iniţială, având un singur nivel, dispus în formă de L, şi cu o curte interioară de mici dimensiuni.

“Soţii David Busch şi Isabella Berger, evrei de origine, au construit casa într-un stil neoclasic, punându-i temelia în anul 1879. Oradea acelei perioade se deschidea frumos spre arhitectura Art Nouveau, după ce asistaserăm la procesul de emancipare a unei părţi bune din populaţia iudaică a urbei, încă pe la 1870. Putem spune că acum inaugurăm Vârsta de Aur a oraşului de pe Crişul Repede, o urbe cosmopolită, aflată într-un rapid progres de dezvoltare edilitară, instituţională şi spirituală, în ambianţa unei toleranţe de care se bucurau diferitele etnii ce o populau. În această ambianţă optimistă, dominată de speranţe într-un viitor comun şi prosper, de altfel cât se poate de legitime, familia Busch-Berger vinde casa de pe Strada Binecuvântării, din acea vreme, cuplului Iosif şi Aurelia Vulcan”, povesteşte Florin Ardelean.

Editorul “Familiei” tocmai decisese să mute redacţia revistei sale la Oradea-Mare, lucru ce se şi petrece chiar de Paşti, în 1880. Casa a fost cumpărată cu suma de 20 de mii de coroane, în anul 1896, servind drept sediu al publicaţiei între anii 1897-1906. În paginile ei au publicat nume reprezentative de scriitori români din acele vremuri: Vasile Alecsandri, George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Ca un amănunt ce ţine mai degrabă de mondenitate, nu Iosif Vulcan a plătit suma cuvenită pentru achiziţionarea imobilului, ci soţia sa, Aurelia, veniturile acesteia fiind posibile graţie relaţiei pe care ar fi avut-o cu un bibliofil şi colecţionar de antichităţi, Bölöni Sándor, îngrijindu-i anii bătrâneţii.

Evenimentul cel mai important pe care l-a găzduit casa s-a consumat în anul 1904, când Iosif Vulcan a sărbătorit jubileul de 40 de ani al revistei sale. Un bal grandios, la care s-au asociat notabilităţile urbei, de la primar la oameni de cultură maghiari, dar mai ales colaboratorii revistei şi un număr mare de admiratori, printre care şi poetul Octavian Goga, cu toţii au omagiat o personalitate a vieţii spirituale, nu doar locale.

“Editorul revistei ‘Familia’ era membru al Academiei Române, lider al ASTRA şi al Societăţii pentru Fond de Teatru Român, autor de romane, piese de teatru şi apreciat traducător din literatura maghiară şi franceză. Opera sa de căpătâi rămâne, totuşi, revista ‘Familia’, a cărei durată în apariţie, timp de 42 de ani, între 1865 şi 1906, rămâne singulară în istoria presei culturale româneşti”, subliniază profesorul de jurnalism, scriitorul Florin Ardelean.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Grupare specializată în distribuirea drogurilor în Oradea, destructurată

Unsprezece percheziţii domiciliare au avut loc luni într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în distribuirea drogurilor de risc şi de mare risc pe raza municipiului Oradea şi în comunele limitrofe, cinci persoane fiind reţinute.

Fostul șef al Poliției Locale Oradea, condamnat la 5 ani închisoare după ce și-a înjunghiat soția de cinci ori

Paul Kover, fostul șef al Poliției Locale Oradea, care a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce îşi înjunghia soţia, a fost condamnat, vineri, la cinci ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Oradea, scrie ziarul local Bihon. Acesta fusese inițial condamnat la 8 ani de închisoare, însă judecătorii au admis apelul prin care a cerut reducerea pedepsei. Decizia este una definitivă.