Ziua Regalității, marcată de către Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Data:

O cromolitografie din 1906 cu familia regală – regele Carol I şi regina Elisabeta, principele-moştenitor Ferdinand şi principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria şi Nicolae – va fi expusă marţi, de Ziua Regalităţii, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, lucrarea realizată la 40 de ani de la întronizarea lui Carol I este exponatul lunii mai la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, intitulat “Jubileu regal. Cromolitografie cu familia regală la împlinirea a patru decenii de domnie a lui Carol I”.

Intitulată “40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”, cromolitografia are dimensiuni semnificative, fiind o îmbinare de artă fotografică şi pictură. Reprezintă familia regală – regele Carol I şi regina Elisabeta, principele-moştenitor Ferdinand şi principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria şi Nicolae, într-un decor ce are în fundal Palatul Peleş, alături de elemente simbolice prin care este glorificată monarhia română.

În 1906, Casa Regală, Consiliul de Miniştri şi autorităţile locale au organizat evenimente omagiale pentru a marca momentul jubiliar, culminând cu organizarea “Expoziţiei generale române”, amenajată în actualul Parc Carol din Bucureşti. În acest context omagial au fost create opere de artă, (cromo) litografii, gravuri, cărţi poştale, plachete, emisiuni monetare sau filatelice, medalii şi alte lucrări de grafică dedicate reprezentării Casei Regale a României.

Cu ocazia Zilei Regalităţii, marţi, tot în Sala Unirii va fi expus în premieră şi tabloul intitulat “Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. 1922”, de dimensiuni impresionante, de 300×400 cm, care abordează în manieră clasică momentul fundamental al încoronării de la Alba Iulia.

“Acesta a fost adus la Alba Iulia în urma unui parteneriat între Kulterra Gallery din Bucureşti şi Muzeul Naţional al Unirii. Autoarea lui este Elena Bria, o tânără, dar apreciată pictoriţă de la Chişinău. În egală măsură, cu această lucrare artista şi-a luat licenţa la Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg, în anul 2018, la Centenarul Unirii”, se arată în comunicat.

Ultima manifestare a Zilei Regalităţii se va desfăşura tot la Sala Unirii, unde va avea loc o masă rotundă cu tema “Monarhia în România”. În cadrul ei, mai mulţi istorici ai muzeului albaiulian vor ţine o serie de prelegeri despre principalele momente din istoria familiei regale a României.

1 COMENTARIU

  1. Am dori, NOI TRANSILVANII, sa fim scutiti de aceste osanale facute unei familii “regale de Bucuresti” care au avut un singur scop din 1877 cand s-au “vasalizat” Rusiei…: 1. JAFUL BRASOVULUI de intregul tezaurul basilical (v. “Pietrosa!”) si al colectiilor particulare de artefacte (v. muzeu ceausist, bucuresti 1972) , 2. “eliminarea” (masacrarea, asasinarea!!) ultimilor ROMANO-CATHOLICI – care mai erau proprietari prin drept regal medieval ! -, din stravechea arie “Kaiserpfalz” (“Podragu”) pentru a le “prelua” (fura) proprietatille din zona superioara, rezidentiala regala (austr-ungara…) a orasului . 3. ocuparea CASTELELOR FRANCO-UNGARE “Bran” si “Corvini” in propriul beneficiu al Casei “pravuslavnic-ortodoxe” Hohenzollern (uluitor, cu numele ramas neschimbat dupa primul rasbel mondial!). Cat despre “istoria rom^nilor” inventata fantezist (din istoria Reconquistei!…) de acelasi “grup Iorga-Bogdan” (v. tron, coroana, sceptru si orb la…Suceava…) , fara nici o baza documentara LATINA…, existenta numai in manuale scolare pravoslavnice, infantile si desuete (invocate doar “fotbalisti” si “ciobani istorici” de bucuresti sau focsani…) sper sa fie tradusa minutios in ITALIANA, SPANIOLA si FRANCEZA si apoi sa dispara la tomberoane sau ingropata in arhive si muzee de specialitate .

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.
%d blogeri au apreciat: