E³UDRES² se extinde – universități ancorate la nivel regional, conectate la nivel internațional

Data:

³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions (Universitatea antreprenorială europeană promotor pentru regiunile inteligente și sustenabile), proiectul european din care face parte și Universitatea Politehnica Timișoara, ce reunește instituții de învățământ superior din șase țări, a realizat, în primii doi ani de la înființare, performanțe impresionante, iar ca urmare numeroase alte universități au solicitat să se alăture alianței.
Consorțiul E³UDRES² vizează să creeze unui campus multiuniversitar european, ca sursă de inovații inteligente și durabile pentru orașele mici sau mijlocii și pentru zonele rurale din jurul acestora. În cadrul acestui Campus European distribuit se urmărește furnizarea de diplome europene comune (Joint European Degrees), prin utilizarea conceptului de micro-credențiale și a expertizei specifice fiecărui partener.
Datorită orientării sale specifice, E³UDRES² s-a impus ca o alianță-model pentru alte instituții academice europene. Consorțiul reunește șase universități, în principal de științe aplicate (St. Pölten University of Applied Sciences, Austria, Instituto Politécnico de Setúbal, Portugalia, Universitatea Politehnica Timișoara, România, Szent Istvan University Gödöllö, Ungaria, UC Leuven Limburg, Belgia, Vidzeme University of Applied Sciences, Letonia), la care recent s-au alăturat alte două universități (Saxion University of Applied Sciences, Olanda, și Fulda University of Applied Sciences, Germania), reprezentând 92.500 de studenți, 10.300 de angajați și 64 de facultăți.
Demn de menționat este faptul că nici una dintre instituții nu este situată în capitala țării respective, pentru a aborda decalajul de inovare dintre zonele metropolitane și toate celelalte părți ale Europei (unde locuiește încă majoritatea populațieioamenilor).
E³UDRES² promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediului rural din jurul acestora, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres.
Alianța E³UDRES² promovează mobilitatea (atât fizică, cât și virtuală) studenților de la toate nivelurile, precum și a personalului academic și non-academic/administrativ, permițând studenților și personalului să dobândească competențe interculturale (inclusiv lingvistice) și să își lărgească perspectiva de la viziunea regională la cea europeană.
Proiectul încurajează și susține talentele pentru a-și transforma ideile în afaceri, care sunt ancorate la nivel regional, dar conectate la nivel internațional. De asemenea, va crește atractivitatea orașelor mici și mijlocii precum și a regiunilor lor rurale pentru inovatori experimentați și companii care doresc să interacționeze cu ecosistemele regionale, recunoscând potențialul regiunilor inteligente și durabile în contextul provocărilor globale complexe.
Până în prezent, au fost deja formulate o serie de propuneri și soluții de dezvoltare regională inteligentă, de către echipe mixte de studenți și cadre didactice din universitățile partenere, în cadrul iLiving Labs și a evenimentelor de tip Hackathon, unde instituțiile și companiile locale au oferit provocări din viața reală, cu scopul de a obține soluții creative dezvoltate de comunitatea E³UDRES². Accentul puternic pus pe regiunile respective („regiuni inteligente”) și durabilitate este ceea ce diferențiază E³UDRES² de alte alianțe de Universități Europene.
În ultimele luni, comunitatea E³UDRES² și-a intensificat eforturile pentru a consolida și întări în continuare coeziunea și cooperarea partenerilor deja existenți în diverse domenii. Modul în care s-a realizat acest lucru s-a bazat în principal pe proiecte și evenimente comune, dintre care unele au folosit metode de învățare și predare complet noi, interactive, bazate pe conceptul de co-creare de cunoaștere și rezolvare de probleme practice prin metode inovative.

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Ciucă anunță că guvernul va dubla alocaţia zilnică a fiecărui elev pariticipant la olimpiade naţionale

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că Guvernul va dubla alocaţia zilnică a fiecărui elev pariticipant la olimpiade naţionale şi va majora semnificativ valoarea premiilor pentru elevii care câştigă olimpiadele la acest nivel.

Zilele Porților Deschise la Universitatea Politehnica Timișoara

În zilele de 12 - 13 mai 2022, Universitatea Politehnica Timișoara organizează Zilele Porților Deschise. Elevii și cadrele didactice din sistemul preuniversitar sunt invitați să descopere, cu această ocazie, laboratoarelor facultăților, experimentele care se pot face aici, și să viziteze întregul campus al UPT. De asemenea, grupurile vor avea posibilitatea de a participa și la evenimentul Zilele Carierei UPT - ediția 2022, organizat în perioada 11-12 mai 2022, la Cantina Universitară UPT.

Baia Mare a găzduit Olimpiada Națională Interdisciplinară de Limba și literatura română și Religie

Sâmbătă, 7 mai 2022, de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a participat la festivitatea de premiere din cadrul Olimpiadei Naționale Interdisciplinare de Limba și literatura română și Religie intitulată „Cultură și Spiritualitate Românească”.

Performanță deosebită pentru 63 de elevi din Oradea

Un grup de 63 de elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele naţionale a fost prezentat astăzi, de conducerea colegiului, în sala festivă a şcolii, alături de profesorii lor cu care au reuşit, şi în acest an, să facă performanţă.