fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALImnul secuiesc, sau cum s-a rostogolit în presă un non-subiect

Imnul secuiesc, sau cum s-a rostogolit în presă un non-subiect

Publicat în

spot_img
spot_img

Toată presa, de-a lungul și de-a latul țărișoarei, s-a dat de ceasul morții să relateze cum bandiții ăia din secuime – reprezentând NAȚIONALA ROMÂNIEI!!!! (văleuuu, maică, ce afront!) și-au permis să fredoneze imnul Ținutului Secuiesc la finalul unei partide de hochei în care echipa noastră juca împotriva echipei ”lor”. Mai că nu ne-au spus cum nesimțiții au venit călare pe crosele de hochei să ne fure Ardealul. Fiindcă ei ni-l tot fură și iar îl fură, asta dacă ar fi să dai crezare unor prea înfierbântați naționaliști care văd la orice colț unguri stând cu lopățica în mână și săpând în sfântul pământ ardelenesc pe care apoi îl duc pe nevăzute la ei, în pustă.

Dar, așa după cum bine știm, diavolul stă în detalii, iar când te uiți la detalii observi că povestea a fost nu doar exagerată, ci umflată bine de tot pentru a umfla la rându-i ”ratingul” cam fleșcăit al unora.

Întâmplarea asta mă face să mă gândesc din nou la analogia aia cu nevasta geloasă care vede peste tot curve gata să-i fure bărbatul, fără a-și da seama că o astfel de atitudine arată, în primul rând, propria-i slăbiciune și neîncredere în ea însăși. Auzi, fă, lasă-l să se ducă!!! Dar ai grijă să faci în așa fel încât să știe că tot aici e zeama aia bună și tot aici e patul cald și mai știi tu ce…, care îl așteaptă gata să îl încălzească la trup și suflet!!!

Dar, revenind la imnuri, merită spus că la partida cu pricina a fost prezent UN SINGUR jurnalist român, el fiind de altfel singurul ziarist român acreditat la Campionatul Mondial de hochei din Slovenia. Este vorba despre Emil Hossu-Longin, un jurnalist de sport onest și care are nu mai puțin de 32 de ani de experiență. Or el, fiind ACOLO, spune pentru gsp.ro, negru pe alb, că ”jucătorii nu au cântat nimic! Eu nu i-am văzut cântând! Apoi, ca să detaliez un pic, momentul respectiv s-a repetat la finalul fiecărei partide. Este, de fapt, un obicei moștenit din campionatul intern: suporterii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi cântă acest cântec, iar jucătorii de origine maghiară stau pe gheață și se uită la galerie. E felul lor de a le mulțumi fanilor pentru susținere. În hochei nu se cântă imnurile la început, ci după meci, când se intonează doar imnul echipei câștigătoare. Noi n-am câștigat niciun meci, nu s-a intonat imnul României, dar există acest obicei ca jucătorii să vină în fața galeriei, iar suporterii să fredoneze acel cântec al Ținutului Secuiesc. Așa a fost la toate cele 4 meciuri, nu doar la ultimul, cel care a declanșat scandalul.”

Relatare onestă, seacă, clară, fără echivoc. De acolo, din sală. Dar dacă scrii așa ceva nu faci trafic, nu interesează pe nimeni. Așa că, pe principiul ”nu lăsa adevărul să stea în calea unei știri senzaționale”, onor jurnaliștii de tejghea au fabricat repede o ”NUCLEARĂ”, că parcă așa le zice știrilor ăstora. Iar politicienii au luat rapid hapul, că mereu este nevoie de capital electoral și de imagine, iar temele naționaliste sunt perfecte pentru ”degrabă temătoriul” popor român, nu-i așa?

Tema asta este însă un non-subiect. Da, da, chiar așa este!!! Și spun asta cu riscul că se vor supăra iar gherțoii care se tăvălesc în chinuri, vezi doamne, de iubirea pe care o nutresc țărișoarei ăsteia. Bă băieți, nu vă fură nimeni nimic, nici dacă ăia cântă imnuri de trei ori pe zi și o dată seara!!! Lasă-i, bre, să cânte! Ce ai cu ei? De ce să nu aibă dreptul ăsta, așa cum și sașii își cântă imnurile, inclusiv imnul Transilvaniei, pe la toate adunările lor. Bre, mai răsfirați! Și vă scriu aici folosindu-mă de limbajul pe care știu că îl înțelegeți bine. Mai schimbați, bre, placa asta răsuflată cu ăia care ne ofensează dacă își vorbesc limba, dacă își sărbătoresc eroii și își folosesc simbolurile proprii. Bre, vă zicem noi – că suntem ardeleni și bănățeni care trăim aici cu ei împreună de vreo 1000 de ani – nu pleacă nicăieri cu Ardealul !!! Puteți înfuleca în continuare micul, puteți scuipa sămânța liniștiți și puteți pune maneaua cea mai tare, mai tare, mai tare (cu ecou așa), că ăștia nu vă iau nimic. Aci e Ardealul și aci rămâne, bă băieți !!! Și noi tot aci!!! Fiți bre mai cu tact, demonstrați că amanta, seducția, e doar o curvă, iar voi sunteți soția aia bună ce mereu are un cuvânt cald pentru soțul care, da, poate mai trage din când în când cu ochiul la bunătățile ungurești de peste pârleaz, dar niciodată nu pleacă să guste din gulyás-ul de acolo.

Schimbând tonul și adresarea, aș mai spune că pe noi, aici în Ardeal, ne interesează mai degrabă cum ne rezolvă guvernul problemele economice, cum ține în frâu prețurile care zici că s-au suit pe caii nărăvași ai secuilor și sar tot mai sus, sau cum rezolvă chestiuni care rod din temelii țara, așa cum e corupția generalizată, inegalitățile tot mai mari între unii români și alți români, sau lipsa de perspective care face ca generațiile tinere să își dorească în primul rând să plece cât văd cu ochii.

Așa că, până la a ne tăvăli în chinuri pentru că unii cântă, poate ar trebui să ne tăvălim pentru a găsi soluții să fim mai buni, mai înțelegători și mai deschiși la minte, iar politicienii să găsească soluții de a fura mai puțin și de a face mai mult bine țării din care fac parte și români și unguri și sași și romi și slovaci și sârbi și ruși lipoveni și câte și mai câte alte nații care au tot dreptul să-și păstreze tradițiile, limba, credința, imnurile și obiceiurile și să fie în același timp buni cetățeni români.

Articole recente

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

În Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Pünkösd után

Minden megváltozik az elsô Pünkösd után. Különleges lehetôségek birtokosaivá válnak, akik a Szentlélek kiáradása alá kerülnek. Sajnos, az Egyház népe nem mindig él az alkalommal.

Un pacient a căzut de la etajul trei al Spitalului Municipal Sibiu

Bărbatul era internat la Neurochirurgie

Mai multe articole de același fel

Mesaj pentru frații noștri pe două roți!

Motocicliștii luptă pentru drepturi în trafic, fac acțiuni caritabile, luptă pentru o lume mai bună, dar există și exemple care-i determină pe unii să-i urască cu adevărat! Și de cele mai multe ori, un mic gest face diferența!