Spania și Marocul redeschid frontierele după 25 de luni

Data:

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a anunţat miercuri că ţara sa a ajuns la un acord cu Marocul pentru redeschiderea frontierelor acestei ţări cu enclavele spaniole Ceuta şi Melilla din nordul Africii, transmite AFP.

Acordul “definitiv” va fi pus în practică “în zilele următoare”, a precizat oficialul la o reuniune la Marrakech a coaliţiei împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

El nu a anunţat o dată exactă, explicând că “decizia a fost luată, dar rămân aspecte practice” de rezolvat.

Frontierele respective au fost închise în primăvara lui 2020, în timpul primului val al epidemiei de COVID-19, iar ulterior au rămas închise din cauza unei crize diplomatice între Spania şi Maroc, reaminteşte AFP. Este vorba de singurele frontiere terestre între Uniunea Europeană şi Africa.

Ministerul de Interne de la Madrid anunţase că punctele de trecere urmau să se redeschidă sâmbătă, 30 aprilie, la miezul nopţii. Ulterior, monitorul oficial spaniol a comunicat că momentul se amână cu 15 zile.

Acordul anunţat de Albares a fost precedat de încheierea în 18 martie a crizei diplomatice dintre Madrid şi Rabat, care a durat aproape un an. Evenimentul care a declanşat diferendul a fost primirea în Spania a şefului separatiştilor din Frontul Polisario, Brahim Ghali, pentru a fi tratat de COVID-19. Marocul a reacţionat relaxând controlul frontierei, iar ca urmare în mai 2021 în Ceuta au sosit peste 10.000 de migranţi într-un interval de 24 de ore.

Guvernul spaniol a pus capăt tensiunilor susţinând public planul marocan de autonomie pentru Sahara Occidentală, teritoriu disputat de Maroc cu secesioniştii.

Miercuri, Albares a salutat scăderea cu 70% în martie-aprilie, faţă de ianuarie-februarie, a numărului de migranţi sosiţi în Canare, arhipelag spaniol aflat în largul coastei atlantice din sudul Marocului. El a afirmat că situaţia a evoluat inclusiv datorită colaborării între forţele de ordine spaniole şi marocane.

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

"Trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate de la Sunan, la nord de Phenian, în jurul orei 18:29 (09:29 GMT)", a declarat pentru France Presse şeful Statului major interarme sud-coreean, precizând că rachetele au fost lansate în direcţia Mării de est, cunoscută şi ca Marea Japoniei.

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii, ce combină capabilităţi multi-arme şi multi-dimensionale, transmite dpa.

Accident grav în vestul Ucrainei: 27 de morți după ce un autobuz plin cu pasageri s-a ciocnit cu un camion

Accident grav, marți seara, în vestul Ucrainei. 27 de oameni au murit și 12 au fost răniți, în urma coliziunii dintre un autobuz cu pasageri, un microbuz şi un camion cisternă. Tragedia a avut loc pe autostrada care leagă Kievul de orașul Ciop, în regiunea Rivne.