Sâmbătă, 14 mai, la Muzeul Textilelor de la Băița va avea loc vernisajul expozitiei Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor. Evenimentul începe la ora 15.30 la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița, jud. Hunedoara.
Simbolistica, frumusețea și vechimea motivelor ornamentale ale vechiului costum pădurenesc nu pot fi puse la îndoială. Motivele, preponderent geometrice, au la bază simbolurile fundamentale ce caracterizează cultura vechilor popoare ale lumii: centrul sau punctul, crucea, cercul și pătratul, precum și alte motive străvechi ca triunghiul, spirala, sori și stele, mărul, spicul grâului, coarnele berbecului și altele. Unele simboluri s-au combinat între ele, ori au căpătat de-a lungul timpurilor sensuri multiple, care departe de a se exclude, armonizează și se completează într-o cunoaștere sintetică integrală. Toate aceste simboluri sunt considerate de specialiști simboluri absolute pentru că ele conțin esența. Din această cauză un astfel de simbol îl putem considera un cod, un cifru, care odată descifrat și înțeles devine o importantă sursă de informații.
Expoziția Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor, se va deschide la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița, jud. Hunedoara în data de 14 Mai, 2022 și va putea fi vizitată până la 1 August, 2022.
Expoziția este organizată de către Muzeul Textilelor, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara.
”Cu acest eveniment, redeschidem Muzeul Textilelor, care pe perioada ultimilor doi ani si-a redus mult activitățile cu publicul. Anunțăm totodată, cu acest prilej, o alta expoziție pe care o vom deschide duminică, 29 mai 2022, la Muzeul Textilelor, Corp B: Celebram The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor”, a declarat Florica Zaharia, coordonatorul acestui muzeu unic în România.
Cercetarea, fotografiile, textul și coordonarea realizării materialului inclus în expoziție aparțin Profesorului, Tezaur Uman Viu, Mircea Lac. Lucrările de xilogravură realizate de elevii „Clasei de artă tradițională” de la Școala Populară de Artă, Deva includ simboluri ancestrale ale culturii tradiționale din Zona Pădurenilor: Crucea, Pizar (sub formă de S), Steaua, Gogâște (crucea încârligată, svastica), Spicul de grâu, Pup, Tri, Heli cu patru ochi, și Budiana.