Xilogravuri inspirate din motivele ancestrale ale cămășii pădurenilor, prezentate în premieră la Muzeul Textilelor de la Băița, unic în țară

Data:

Sâmbătă, 14 mai, la Muzeul Textilelor de la Băița va avea loc vernisajul expozitiei Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor. Evenimentul începe la ora 15.30 la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița, jud. Hunedoara.

Simbolistica, frumusețea și vechimea motivelor ornamentale ale vechiului  costum pădurenesc nu pot fi puse la îndoială.  Motivele, preponderent geometrice, au la bază simbolurile fundamentale ce caracterizează cultura vechilor popoare ale lumii: centrul sau punctul, crucea, cercul și pătratul, precum și alte motive străvechi ca triunghiul, spirala, sori și stele, mărul, spicul grâului, coarnele berbecului și altele. Unele simboluri s-au combinat între ele, ori au căpătat de-a lungul timpurilor sensuri multiple, care departe de a se exclude, armonizează și se completează într-o cunoaștere sintetică integrală. Toate aceste simboluri sunt considerate de specialiști simboluri absolute pentru că ele conțin esența. Din această cauză un astfel de simbol îl putem considera un cod, un cifru, care odată descifrat și înțeles devine o importantă sursă de informații.

Expoziția Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor, se va deschide la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița, jud. Hunedoara în data de 14 Mai, 2022 și va putea fi vizitată până la 1 August, 2022.

Expoziția este organizată de către Muzeul Textilelor, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara.

”Cu acest eveniment, redeschidem Muzeul Textilelor, care pe perioada ultimilor doi ani si-a redus mult activitățile cu publicul. Anunțăm totodată, cu acest prilej, o alta expoziție pe care o vom deschide duminică, 29 mai 2022, la Muzeul Textilelor, Corp B: Celebram The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor”, a declarat Florica Zaharia, coordonatorul acestui muzeu unic în România.

Cercetarea, fotografiile, textul și coordonarea realizării materialului inclus în expoziție aparțin Profesorului, Tezaur Uman Viu, Mircea Lac. Lucrările de xilogravură realizate de elevii  „Clasei de artă tradițională” de la Școala Populară de Artă, Deva includ simboluri ancestrale ale culturii tradiționale din Zona Pădurenilor: Crucea, Pizar (sub formă de S), Steaua, Gogâște (crucea încârligată, svastica), Spicul de grâu, Pup, Tri, Heli cu patru ochi, și Budiana.

Citește aici POVESTEA INCREDIBILĂ a Floricăi Zaharia, hunedoreanca ce a condus un departament al celebrului muzeu american MET New-York, iar apoi a revenit acasă pentru a înființa un muzeu unic în România.

Comentează și tu acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Geoparcul Țara Hațegului, în fața unei noi revalidări UNESCO

Dacă în urma revalidării Geoparcul îşi păstrează statul internaţional, judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei desemnări în trei programe majore ale UNESCO: Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (lista Patrimoniului Mondial), Parcul Naţional Retezat (Programul „Omul şi Biosfera”) şi Geoparcul Ţara Haţegului (Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri).

Orchestra de Cameră Maggiore din Timișoara, în concert la Deva

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” vă invită în data de 3 iunie 2022, de la ora 12:30, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, la un Concert Cameral cu Orchestra de Cameră Maggiore din Timișoara.

Castelul Corvinilor va găzdui o nouă ediţie a Târgului European al Castelelor

O nouă ediţie a Târgului European al Castelelor va avea loc în perioada 27 - 28 mai la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în programul manifestării fiind incluse demonstraţii de tir cu arcul, lupte medievale sau lecţii de spadă.