20.8 C
Cluj-Napoca

Marele cineast maghiar Miklós Jancsó, omagiat la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timişoara

Published:

Marele cineast maghiar Miklós Jancsó va fi omagiat printr-o retrospectivă de trei filme la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! ce va avea loc între 14 și 17 iulie la Timişoara. Programul este organizat cu sprijin de la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

Spectatorii vor avea şansa să vadă, în versiuni restaurate de Arhiva Maghiară de Film, trei dintre cele mai cunoscute lungmetraje ale lui Miklós Jancsó: “Confruntarea” (1969), “Psalmul roşu” (1972) şi “Electra, dragostea mea” (1974). Ele alcătuiesc o trilogie informală de “balete cinematografice politice”.

“În 2021, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Miklós Jancsó, unul dintre cei mai importanţi şi mai fascinanţi regizori maghiari. Din cauza restricţiilor legate de pandemie, nu l-am putut omagia atunci. Aşa că organizăm retrospectiva în acest an. Recunoscut pentru cinema-ul său politic, Miklós Jancsó ni s-a părut o alegere firească pentru o ediţie pe care ne-o dorim să fie un impuls la reflecţie faţă de crizele care ne înconjoară. Suntem convinşi că cinefilii vor avea parte de o experienţă cinematografică unică, datorită formei singulare a celor trei filme. Ne bucurăm că Centrul Cultural Maghiar ne sprijină cu acest program, care este începutul unei colaborări de durată”, spun organizatorii Festivalului Ceau, Cinema!

“Jancsó Miklós este unul dintre cei mai importanți inovatori ai formei cinematografice pe plan mondial, o personalitate marcantă a istoriei filmului maghiar. Filmele sale realizate în anii 1960 sunt reprezentative pentru „școala maghiară”. În 1979 Jancsó Miklós a primit la Cannes Premiul pentru întreaga carieră, iar în 1990 a fost distins cu același premiu la Festivalul de Film de la Veneția, apoi în 1994 la Festivalul de Film de Lungmetraj din Ungaria (Filmszemle). Cu ocazia centenarului Jancsó, Institutul Național de Film din Ungaria a realizat un videoclip intitulat „Hommage á Jancsó Miklós”, care reunește cele mai cunoscute scene din șapte filme realizate de Jancsó, fiind considerate cele mai reprezentative creații ale sale. Din aceste șapte filme, trei sunt prezentate acum în cadrul Ceau, Cinema!”, afirmă Kósa András László, directorul Institutului Liszt.

Miklós Jancsó (1921-2014) este autorul unui cinema foarte personal, care are o predilecţie pentru planurile-secvenţă şi a cărui constantă tematică este meditaţia asupra istoriei şi a puterii din perspectiva unui comunist dezamăgit de ideologia în care a crezut cândva. Regizorul maghiar a fost prezent de şase ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi de trei ori în competiţia Festivalului de la Veneţia.

“Confruntarea” (“The Confrontation”/”Fényes szelek”, 1969) este primul film color al lui Miklós Jancsó. Plasat în 1947, când Partidul Comunist tocmai a luat puterea în Ungaria, filmul urmăreşte o dezbatere, care riscă să escaladeze în bătaie, între un grup de studenţi comunişti şi un grup de studenţi de la un seminar catolic.

Plasat în anii 1890 în câmpiile ungare, “Psalmul roşu” (“Red Psalm”/”Még kér a nép”, 1972) se concentrează în jurul unei revolte a ţăranilor, reprimată cu duritate. Filmul i-a adus lui Miklós Jancsó premiul de regie la Cannes.

Selectat de asemenea în competiţia de la Cannes, “Electra, dragostea mea” (“Electra, My Love”/”Szerelmem, Elektra”, 1974) o are ca protagonistă pe Electra care, la mai mulţi ani de la moartea tatălui său, regele Agamemnon, încă îl urăşte pe cel care a conspirat cu mama sa să îl ucidă.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran și finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img