20.8 C
Cluj-Napoca

Eveniment inedit la Oradea. Se prezintă colecția jurnalistului Dinicu Braghiă

Published:

Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național pentru Drepturi de Autor Sara – Dacin și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea vă invită la vernisajul expoziției Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF.

Evenimentul va avea loc în data de 20 mai 2022, ora 12:00, la secția Muzeul Orașului Oradea, cu sediul în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, corp B, etaj 2, sala 13.

În cadrul expoziției este prezentată colecția jurnalistului Dinicu Braghină formată din aparatura audio-vizuală utilizată în producția de film de scurt-metraj de către cineaștii amatori bihoreni și în emisiunile Radio Sonvest Oradea, primul post de radio privat din vestul României, după evenimentele din 1989, cu emisie din Oradea și Radio Tinerețea, primul post de radio clandestin din Oradea. Sunt expuse aparate de proiecție de 16 mm, de 8 mm și de 9.5 mm, aparate de filmat și de fotografiat, truse de reporter, reportofoane etc.

Un segment din cadrul expoziției îi este dedicat lui Zenobiu Domide – primul cineast amator, creator de filme de animație din România. În cei peste 50 de ani de activitate acesta a creat sute de filmulețe de scurt metraj de animație, în diverse tehnici, fiind premiat la peste 50 de festivaluri ale genului din țară și străinătate.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img