fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂLucrări ale unor fotografi şi cineaşti maghiari, prezentate la Muzeul de Artă...

Lucrări ale unor fotografi şi cineaşti maghiari, prezentate la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul de Artă Contemporană (Műcsarnok) din Budapesta prezintă, la Cluj-Napoca, o selecţie din lucrările prezentate în cadrul a două expoziţii anterioare. Intitulată „Artişti în focusul camerei – Fotografi şi cineaşti maghiari”, expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg începând de miercuri, la Palatul Bánffy/Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției „Artiști în focusul camerei” a avut loc luni, 16 mai. Cu această ocazie, au luat cuvântul și au prezentat expoziția: E.S. Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca; Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; Haris László, artist fotograf și membru al Academiei Maghiare de Arte; Szegő György, directorul artistic Műcsarnok și Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziţia va fi deschisă până la data de 5 iunie şi prezintă lucrări care provin din expoziţiile “Fotografii ale unor artişti plastici” şi “Fotografii ale unor cineaşti”, expuse anterior la Muzeul de Artă Contemporană (Műcsarnok) din Budapesta. Ambele evenimente au fost organizate cu ocazia jubileului instituţiei care a împlinit 125 de ani de existenţă, scrie în comunicatul transmis luni agenţiei ungare de presă MTI.

Dintre fotografiile cu artişti plastici, publicul poate vedea la Cluj-Napoca operele a 12 artişti contemporani. În fotografiile de studio sau care surprind artiştii în timp ce lucrează în atelierele lor apar pictori, sculptori, graficieni şi artişti media, în spatele aparatului de fotografiat aflându-se reprezentanţi de seamă ai istoriei fotografiei maghiare. Selecţia acoperă un spectru larg: cea mai veche imagine a fost realizată în 1964, iar cea mai recentă, în 2020.

Expoziţia de la Palatul Bánffy aduce în faţa publicului imagini cu artişti cunoscuţi şi peste graniţe. Majoritatea artiştilor fotografiaţi, printre altele de către Erdélyi Lajos, au absolvit Universitatea Ion Andreescu din Cluj-Napoca.

Dintre realizatorii de filme, în cadrul expoziţiei de la Cluj-Napoca apar imaginile a 25 de artişti. Ei sunt reprezentanţii generaţiei care în anii 50-60 şi-au început cariera cu modernismul, şi de numele cărora se leagă mai multe albume. Toţi realizatorii fotografiilor au o legătură sau alta cu Transilvania: s-au născut acolo sau au studiat la universităţile transilvănene, ori au realizat filme sau fotografii cu peisajele, arhitectura şi oamenii locului. În selecţie au fost incluse imagini ale unor regizori şi cameramani care au surprins într-un mod inedit relaţia dintre cele două medii, filmul şi fotografia.

Un motiv recurent al fotografiilor îl reprezintă peisajul urban, socioportretul, caracterul abstract sau caligrafic, respectiv abordarea grotescă, ironică. Expoziţia arată modul în care o mulţime de cineaşti maghiari – care au lucrat în diferite epoci, la diferite tipuri şi genuri de film, cu diverse stiluri – au practicat şi practică şi în prezent fotografia ca un mediu de acelaşi rang cu filmul, se arată în comunicat.

Credit foto: Feleki István

Articole recente

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

În Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Pünkösd után

Minden megváltozik az elsô Pünkösd után. Különleges lehetôségek birtokosaivá válnak, akik a Szentlélek kiáradása alá kerülnek. Sajnos, az Egyház népe nem mindig él az alkalommal.

Mai multe articole de același fel