28.7 C
Cluj-Napoca

Preparate tradiționale, făcute după rețete de pe vremea strămoșilor, prezentate la un eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj

Published:

Zeci de rețete tradiționale au fost prezentate spre jurizare și degustare de către studenții USAMV Cluj-Napoca, cu ocazia evenimentului ”Inventarul caracteristicilor de tradiționalitate ale produselor agro-alimentare din România”

Între produse s-au aflat pături cu brânză de Salva, plăcintă dobrogeană, pogăcele cu jumeri, zamă de șălate, balmoș. Evenimentul organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a ajuns la ediția a XIV-a și a fost susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu.

Studenții au prezentat zeci de produse tradițonale din mai multe județe din țară, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care au fost jurizate de specialiști în gastronomie și tradiții populare, între care se numără Mircea Groza, Paul Siserman, Viorica Ciobanu, alături de profesori din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

”Evenimentul nostru a devenit tradițional și, împreună cu studenții, readucem în atenție și spre degustare rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți. Ei concep apoi caietul de sarcini pentru fiecare rețetă și prezintă produsul spre jurizare și degustare”, precizează Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul evenimentului.

Studenții care au participat au adunat rețete din regiunile natale, le-au gătit cu produse din localitate și îmbrăcați în portul tradițional specific zonei din care provin și cu voie bună și-au prezentat mâncarea. Au fost prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale: mămăliguță cu zămuță de Bănișor, plăcintă dobrogeană de Greci, bulgăre de zăpadă de Carastelec, pături cu brânză de Salva, palaneț pe vatră de Chinteni, cozonac cu nucă de Moisei, pogăcele cu jumeri de Gilău, gomboți cu prune bistrițene de Tiha-Bârgăului, zamă de șălate de Josenii-Bârgăului, caș de vacă de Mărișel, prăjitură cu mere de Maieru, mămăligă cu brânzâ de burduf de Apahida, sarmale și plăcintă cu brânză dulce de Broșteni, mălai dulce de Fizeșul Gherlii, scorușe de Vișinelu, balmoș de Apahida, brânză de Jina, cocoradă de Jimbor, brânză frământată de oaie de Rodna, cașcaval afumat de Fundata, telemea de vacă și brânză dulce de Sânmihaiu Almașului.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img