fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIESemnătura electronică calificată, utilizată și în sistemul RO e-Factura, obligatoriu de utilizat...

Semnătura electronică calificată, utilizată și în sistemul RO e-Factura, obligatoriu de utilizat de la 1 iulie

Publicat în

spot_img
spot_img

Începând cu 1 iulie 2022, furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B, dar și operatorii economici care desfășoară activități economice în relația cu statul, B2G, vor fi obligați să emită facturile fiscale prin sistemul pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, RO e-Factura.

Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura este disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), accesibil exclusiv prin utilizarea unui certificat electronic calificat pentru semnătură electronică, emis de un furnizor acreditat, precum certSIGN.

Cui i se aplică măsura?

 1. Agenților economici ce comercializează produse cu risc fiscal ridicat – B2B
 2. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile
 3. Băuturi alcoolice
 4. Construcții noi
 5. Produse minerale
 6. Îmbrăcăminte și încălțăminte
 7. Agenților economici care desfășoară activități economice în relația cu statul – B2G

Care sunt pașii pentru accesarea serviciului RO e-Factura?

 1. Obținerea unui certificat calificat pentru semnătura electronică, în vederea înrolării în SPV.

AICI puteți citi cum obțineți complet online, simplu și rapid, un certificat calificat de semnătură electronică pe token sau în cloud.

 • Înrolarea/accesarea SPV cu ajutorul certificatului obținut la pasul 1, iar AICI este explicat în detaliu modul de accesare al SPV.
 • Completarea formularului 084 – Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura.
 • În urma transmiterii formularului 084, operatorul economic este înscris în Registrul RO e-factura cu data de 1 a lunii următoare, dobândind totodată, în mod automat, și calitatea de destinatar.

Având în vedere că această măsură se aplică agenților economici care desfășoară activități B2B și B2G, destinatarul unei astfel de facturi, dacă se adresează direct clientului final B2C, nu este obligat să fie și el înrolat în Registrul RO e-Factura.

Înregistrarea în Registrul e-Factura va fi obligatorie de la 1 iulie pentru persoanele juridice care intră sub incidența categoriilor de comercianți ai produselor cu risc fiscal ridicat, precum și a serviciilor B2G, indiferent dacă aceștia folosesc sau nu în prezent un program de facturare.

Companiile de software care oferă servicii de facturare prin soluții de tip ERP/Contabilitate sau platformele care oferă soluții online de facturare vor putea transmite facturile clienților lor prin RO e-Factura, doar pe baza certificatelor calificate pentru semnătură electronică (folosite pentru autentificare) și doar după înrolarea în registrul e-Factura ca aplicații terțe.

Mai multe detalii despre această măsură puteți citi pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel

certSIGN a realizat o cifră de afaceri consolidată de 24,5 milioane de lei în primul trimestru din 2023

certSIGN, companie românească de IT&C și un important producător și dezvoltator de soluții criptografice din România, a raportat o cifră de afaceri consolidată de 24,5 milioane de lei în primul trimestru din 2023, o creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut.

11 bănci din România, sancţionate de Protecţia Consumatorilor | Amenzi de 550.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare la modul de calcul al ratelor...

Potrivit ANPC, pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 de lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.