25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALUnul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și...

Unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est începe astăzi la Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Innowave Summit va avea loc pentru prima dată la Cluj-Napoca, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est, organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), C-EDU Cluster de Educație (Cluj-Napoca) și Municipiul Cluj-Napoca în parteneriat cu Municipiul Varna – în activitățile strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a start-up-urilor din Europa și din lume, Platforma Startup Cities, în care cele două orașe Varna și Cluj-Napoca funcționează ca membri fondatori. Conexiunea și colaborarea celor două orașe sunt deosebit de importante în contextul Anului European al Tineretului.

În prezența comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas și a unora dintre cei mai inovatori primari din Europa, Innowave Summit va arăta cum funcționează două orașe europene împreună pentru a aduce Tineretul și Educația la următorul nivel: Varna și Cluj-Napoca.

Agenda completă a evenimentului:

https://innowavesummit.com/home-en/#section_schedule

După deschiderea evenimentului, între orele 10.00-10.20,  în holul principal al Grand Hotel Italia, vor avea loc declarații de presă susținute de:

– Comisar European,  Mariya Gabriel
– Președinte COR,  Apostolos Tzitzikostas

–  Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc

Ulterior, un microbuz va fi pus la dispoziția presei pentru deplasarea la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), unde au loc o serie de evenimente conexe în cadrul Startup City Cluj-Napoca Days.

11.15-12.15, CREIC – conferința Europe Goes Local

Obiectivele principale ale conferinței:

 • Lansarea platformei Europe Goes Local
 • Oferirea de spațiu și timp pentru delegațiile naționale și regionale pentru a crea planuri de activități care să susțină activitatea locală de tineret
 • Discutarea ofertei de bază de muncă pentru tineret și rolul municipalităților în furnizarea acesteia în contextul ecosistemelor benefice pentru tineri la nivel local și utilizarea Cartei europene a muncii locale pentru tineret și a altor instrumente europene ca instrumente.
 • Întâlnire cu organizațiile locale din Cluj-Napoca pentru peer-learning

12.15-12.20, CREIC – semnarea simbolică a protocolului constituirii Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret ( The Network of the formerEuropean Youth capitals)

Vor participa:  

 • primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc
 • primarul municipiului  Braga, Portugalia, Ricardo Rio
 • viceprimarul municipiului  Varna, Bulgaria, Plamena Marinova
 • în prezența Maryia Gabriel, comisar european și  Apostolos Tzitzikostas, președinte COR.

 Alături de Cluj-Napoca, Braga și Varna, din Asociație mai face parte municipiul Amiens (Franța).

Viziunea Asociației „Network of European Youth Capitals” consideră participarea tinerilor, egalitatea de șanse pentru tineri și durabilitatea structurilor de tineret drept forțe motrice ale dezvoltării urbane pe termen mediu și lung, cu o contribuție esențială adusă calității vieții tuturor locuitorilor orașelor și ai regiunilor înconjurătoare.

Datorită faptului că municipiul Cluj-Napoca a avut un rol esențial în cadrul „Network of European Youth Capitals”, reprezentanți ai orașelor nominalizate în timp ca fiind  Capitale Europene ale Tineretului au decis ca rețeaua care se va formaliza să aibă sediul chiar în Municipiul Cluj-Napoca, care și-a asumat legal să inițieze acest demers.

12.20, CREIC – plantarea de copaci în Parcul Educației (înființat pe 5 octombrie 2020 pentru lansarea oficială a Clusterului Educației C-Edu).

Evenimentul are loc în cadrul inițiativei Green Deal Going Local, care dorește să inspire și să accelereze o tranziție către o energie curată .

Obiectivele Green Deal Going Local sunt:

 • Să împuternicească liderii locali și regionali din Europa să ia măsuri privind schimbările climatice;
 • Să accelereze absorbția fondurilor UE de către autoritățile locale și regionale și să sporească livrarea proiectelor durabile finanțate de UE în comunitățile locale din Europa;
 • Prezentarea modului în care regiunile, orașele și satele UE conduc eforturile de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice;
 • Să schimbe și să îmbunătățească procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât să ofere o voce mai puternică orașelor și regiunilor, pentru a fi mai eficace în punerea în aplicare a Pactului ecologic european și pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor UE privind schimbările climatice.

16.30-18.00, Casino – Centrul de Cultură Urbană (Parcul Central Simion Bărnuțiu) Dialog local – cu primarul Emil Boc și premierul Nicolae Ciucă, pe tema „Europa începe în Transilvania. Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Comitetul European al Regiunilor (CoR) și sprijinul local al Europe Direct Cluj și al Asociației Române a Municipiilor. La discuție sunt invitați să participe Nicolae Ionel Ciucă, premierul României și Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor.

Articole recente

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Mai multe articole de același fel

Aeroportul Internaţional Timişoara, pe cale să devină un puternic nod comercial regional european

Reprezentanţii Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite şi ai ADQ Abu Dhabi au discutat cu oficiali români despre concretizarea unui parteneriat care ar transforma aeroportul timișorean într-un puternic nod comercial regional european, conectat la reţelele naţionale şi internaţionale de transport feroviar şi rutier.

Tradiționalul pelerinaj la Mănăstirea Nicula va fi condus de către IPS Andrei

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.