20.8 C
Cluj-Napoca

Președinta Ungariei și primarul din Alba Iulia au dezvelit statuia Principelui Transilvaniei, Bethlen Gábor

Published:

Ziua Unității Reformate este sărbătorită astăzi la Alba Iulia, printr-o serie de evenimente organizate în centrul istoric al orașului, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novák și a altor oficialități centrale și locale, dar și a mii de etnici maghiari.

Președinta Ungariei, alături de primarul municipiului Alba-Iulia, Gabriel Pleșa, au dezvelit statuia Principelui Transilvaniei, Bethlen Gábor, momentul fiind urmat de discursurile personalităților prezente, iar apoi de o slujbă de comemorare.

Statuia Principelui Bethlen Gábor este opera sculptorului orădean Árpád Deák, are o înălțime de aproape 3 metri și o greutate de 3,5 tone, fiind realizată din bronz și cizelată și patinată maro închis. Este așezată pe un soclu împărțit în două registre orizontale. Pe registrul superior este inscripționat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”.

”Înfiinţat în anul 1622, la iniţiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitaţia principelui, la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuţi la nivel european – Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld. Principele Bethlen şi-a pus biblioteca personală la dispoziţia celor care învăţau la Colegiul Academic şi tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Muzeului Unirii din Alba Iulia.  

Bethlen Gábor a fost principe al Transilvaniei între 1613 – 1629 şi începând cu 1619 lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German.   

Potrivit unor istorici, a încercat să cucerească Moldova şi Muntenia, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia. Bethlen Gábor cunoştea limba română şi a acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale. Spre sfârşitul vieţii, Bethlen a încercat să ajungă rege al Poloniei, dar acest proiect nu s-a mai concretizat, principele murind la vârsta de 49 ani, la Aiud, pe 15 noiembrie 1629.

Seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Unității Reformate maghiare a început joi, iar programul a inclus Convenția Generală a Bisericii, cu participarea celor zece episcopi din Bazinul Carpatic și a altor reprezentanți ai bisericii. Cu această ocazie au fost sfințite zece biserici renovate din sudul Transilvaniei.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, a precizat că Alba Iulia a fost aleasă ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că s-a dorit și aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat aici în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Gábor Bethlen. Colegiul a fost mutat ulterior la Aiud din ordinul principelui Mihály Apafi.

Foto: https://www.facebook.com/parvusgabriel

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img