20.8 C
Cluj-Napoca

Ziua Unității Reformate | Președinta Ungariei: Maghiarii din România sunt „nu doar maghiari”, ci „încă maghiari”

Published:

Ziua Unității Reformate, sărbătorită astăzi la Alba Iulia, a continuat după momentul dezvelirii statuii Principelui Transilvaniei, Bethlen Gábor, cu discursurile oficialilor prezenți. Președinta Ungariei, Katalin Novák, a subliniat importanța păstrării memoriei strămoșilor și a culturii maghiare și a accentuat că maghiarii din România sunt „nu doar maghiari”, ci „încă maghiari”.

Primul care a urcat pe scena de la Alba Iulia a fost episcopul Béla Kató, care a fost urmat de edilul Gabriel Pleșa. Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte al Guvernului României, a subliniat rolul bisericilor istorice maghiare în modelarea societății, iar apoi a urcat la pupitru Kelemen Hunor, președintele UDMR și viceprim-ministru al Guvernului României.

Preşedintele Ungariei afirmă că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea.

“Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă şi comunităţilor maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici. Mulţumesc celor care contribuie la acest efort, mulţumesc celor care înţeleg că rămânerea comunităţilor maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităţilor noastre înrădăcinate în afara graniţelor, este o valoare şi un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora”, a afirmat preşedinta Ungariei.

Novak Katalin a evocat, în discursul său, personalitatea lui Bethlen Gábor, despre care a spus că nu este dat uitării la 400 de ani de la domnia sa.

“Bethlen Gábor ne obligă să construim prin credinţă, cu credinţă pentru perenizarea credinţei noastre. Fără încrederea în providenţa divină, munca de-o viaţă a lui Bethlen rămâne inexplicabilă şi de neînţeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară (…). Cum să poţi construi dacă pe de o parte se dezlănţuie turcii şi tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii şi germanii şi te mai ameninţă şi ostilităţile interne? Numai cu credinţă. În ciuda tuturor relelor, această credinţă le-a dat putere celor care nu au dat bir cu fugiţii, deşi nu mai aveau nicio speranţă (…). Şi ei nu numai că au rămas în Transilvania, dar această credinţă vie, în ciuda tuturor relelor, i-a făcut să stea locului, să aibă copii, să înfiinţeze şcoli, să fie dascăli, să ţină slujbe, să cultive pământul şi la nevoie să se apere înarmaţi”, a spus președinta țării vecine.

Potrivit acesteia, maghiari din Transilvania “sunt încă maghiari în pofida greutăţilor”.

“A rămâne şi a prospera pe acest pământ este rezultatul convingerii general valabile a comunităţilor, familiilor, oamenilor de rând energici şi personalităţilor de vază. Credinţa maghiarilor transilvăneni este o credinţă păstrată în pofida situaţiei. Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăţilor. Ei ştiu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogăţirea patriei mamă şi a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă preţuiesc şi transmit obiceiurile, costumele şi mândria moştenite de la strămoşii noştri. Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea”, a declarat Katalin Novák.

Oficialul maghiar a mai spus că principele Bethlen Gábor a fost capabil să guverneze şi să conducă poporul nu datorită avuţiilor, puterii sale sau privilegiilor moştenite, ci datorită înţelepciunii, datorită determinării sale neclintite de a negocia cu oricine, de a înfrunta pe oricine la nevoie şi de a se reconcilia cu oricine pentru a salva Transilvania.

“Dar, în cele din urmă, cel mai important pentru el era totdeauna supravieţuirea, securitatea şi prosperitatea poporului său. Aceasta este esenţa politicii nobile a lui Bethlen, de a servi binele public, binele maghiarimii. De aceea nu-l dăm uitării. Pentru că noi avem aceeaşi menire, să negociem, să încheiem acorduri, să căutăm aliaţi, să deschidem uşi pentru o viaţă din ce în ce mai bună a maghiarilor. Şi tot ce facem să fie şi spre binele celor dispuşi să coopereze şi să ne fie aliaţi. Acesta este viitorul Europei Centrale. Căutăm aliaţi pentru a evita războiul cu arme, pentru ca războiul ideologic împotriva ordinii divine a creaţiei, familia să rămână familie, bărbatul bărbat, femeia femeia, şi naţiunea să fie cadrul vital natural al coexistenţei noastre”, a mai spus Katalin Novák

”Începând de astăzi Bethlen Gábor are statuie în Alba Iulia. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul. Acest lucru indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraș, a acceptat eroul unei comunități minoritare. Acest gest puternic și demn de prețuit pentru noi este că statuia a fost amplasată în cetatea Alba Iulia, autoritățile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colț al orașului. Asemenea gesturi ne indică clar că în trecutul nostru pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun. Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult.”, a spus la rândul său Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img