27.6 C
Cluj-Napoca

Festival închinat muzicii baroce, la Oradea

Published:

A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23 – 31 mai 2022.
Oradea. Aflat la cea de a doua ediție, Festivalul Baroc al Oradiei are toate șansele să se impună ca un eveniment cultural definitoriu pentru orașul de pe Crișul Repede. Lansarea lui, în plin an pandemic, și hotărârea organizatorilor de a duce mai departe această lăudabilă inițiativă dau evenimentului șansa consacrării.

Departamentul Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea organizează, în perioada 23-31 mai 2022, cea de-a II-a ediție a Festivalului Baroc. Evenimentul aduce în urbea de pe Crișul Repede personalități ale vieții muzicale din România, dar și studenți ai Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Seria manifestărilor începe în 23 mai 2022, cu un „Happening Baroque”.

Va fi, pentru studenții Departamentului Arte Vizuale de la specializarea Modă – Design vestimentar, un prilej de a-și demonstra măiestria și îndemânarea artistică în realizarea de costume de inspirație barocă, în atmosfera muzicală barocă, creată de studenții Departamentului Muzică de la specializarea Interpretare muzicală – Instrumente, explică lect. univ. dr. Ariadna Mircescu, sufletul festivalului.

Ateliere și concerte
Ziua de 25 mai 2022 prilejuiește reîntâlnirea celor ce iubesc muzica cu unul dintre cei mai reputați muzicologi din România, Elena Șorban. Conferențiarul propune spre dezbatere tema: „Clavecinul bine temperat, vol.I de Bach – 300 de ani. Atelier: În oglinda afectelor lui Mattheson”.

Cetatea Oradea va găzdui, în 28 mai 2022, de la ora 10:00, un Atelier de lăută, desfășurat sub îndrumarea muzicianului Caius Hera. De la ora 18:00, același instrumentist, împreună cu soprana Narcisa Brumar, vor susține un recital vocal-instrumental, care își propune să îi introducă pe ascultători în minunata atmosferă a muzicii din Italia secolului al XVII-lea. În program lucrări de: Carlo Pallavicino, Girolamo Frescobaldi, Giulio Caccini, Claudio Merulo, Claudio Monteverdi, Giovanni Girolamo Kapsberger, Andrea Falconieri și Alessandro Piccinini.

Concertul vocal-instrumental, programat să aibă loc în ziua de 31 mai 2022, la Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, începând cu ora 17:00, va încheia ediția din anul acesta a Festivalului Baroc.

Îi vom aduce în fața publicului pe studenții Departamentului Muzică, în ipostaza de soliști sau membri ai orchestrei, propunând publicului un repertoriu care va include arii de: Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel, precum și părțile I (Allegro) din Dublul Concert pentru flaut și orchestră în Sol major de Domenico Cimarosa și Dublul Concert pentru flaut și orchestră în Do major de Antonio Vivaldi, precizează lect. univ. dr. Ariadna Mircescu, directorul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img