20.8 C
Cluj-Napoca

Ciucă: Coaliția a decis suspendarea angajărilor la stat

Published:

Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Primul ministru a spus că s-a decis amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă. De asemenea, coaliția a decis acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

În al treilea rând, Ciucă spune că s-a decis acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public. În acest sens, prima măsură este diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială.

Cea de-a doua măsură este suspendarea angajărilor la stat, precum și creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei. Premierul spune că se dorește și accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img