20.8 C
Cluj-Napoca

Curtea interioară a Palatului episcopal greco-catolic găzduieşte o expoziţie caritabilă cu lucrări de artă plastică realizate de copii

Published:

Curtea interioară a Palatului episcopal greco-catolic găzduieşte, miercuri, o expoziţie caritabilă cu 41 de lucrări de artă plastică realizate de copii.

Cele 41 lucrări aparţin elevilor de la liceele greco-catolice “Iuliu Maniu” şi “Don Orione”, inspiraţi de genericul “Palatul Episcopal prin ochi de copil”, tema celui de al treilea eveniment Porţi Deschise la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

Exponatele surprind imaginea palatului pe ansamblu, faţade, detalii de interior, aspecte ale clădirii înainte de incendiul din 25 august 2018 sau chiar în timpul acestuia, dar şi unele de după restaurarea exterioară.

“Li s-a părut foarte greu la început, dat fiind că i-am inclus în această activitate şi pe cei mai mici, din clasa cincea, până la cei din clasa a zecea. Dar sunt lucrări foarte reuşite. Pornind de la tema Palatului episcopal, fiecare copil şi-a ales tehnica preferată, fie pe grafică, fie pe culoare – acuarele, creioane colorate, markere, pixuri cu gel. Pe cei mai mici i-am captat prin poveştile despre palat, cu regina Maria şi regele Ferdinand care l-au vizitat, prin arhitecţii care l-au construit. O lucrare chiar are în fundal un text despre palat. Copiii explică! Deşi par mai uşor de făcut, cele în grafică solicită multe deprinderi lucrând doar cu un singur creion. Iniţiativa episcopiei este foarte bună, deoarece i-a forţat pe elevi să-şi transpună talentul în ceva pozitiv, în scop caritabil, pentru refacerea palatului”, a declarat, pentru AGERPRES, profesoara de desen Alina Broizan de la Liceul “Iuliu Maniu”.

Lucrările copiilor vor rămâne în curtea interioară în timpul zilei, între orele 12,00 şi 18,00, pentru vânzare. Cei doritori să sprijine refacerea palatului mai pot achiziţiona, de la standul special, un album de artă cu palatul episcopal, precum şi pliante cu cioburi din masivul vitraliu de deasupra scării monumentale, distrus în incendiu.

“Prin această serie de evenimente a Porţilor Deschise, Episcopia Greco-Catolică de Oradea doreşte să implice tânăra generaţie în efortul de strângere de fonduri pentru restaurarea interioarelor, dar şi comunitatea orădeană, vizitatori, turişti, iubitori ai lucrului bine făcut, ai istoriei, tradiţiei binelui”, se arată în invitaţia episcopiei.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img