20.8 C
Cluj-Napoca

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

Published:

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei. Presedintele Consiliului Judetean Mures si Primarul orasului Sovata, alaturi de reprezentantul Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru, au prezentat principalele actiuni ale campaniei Europa in regiunea mea, initiata de Uniunea Europeana. 

Drumul Sarii si Lacul Ursu: exemple de turism durabil in Regiunea Centru 

Derulata sub sloganul Sanatatea este in natura noastra si cu semnatura generala Europa in regiunea mea, aceasta initiativa de informare publica evidentiaza zona emblematica a Lacului Ursu, „perla regiunii” si traseul ecologic de vizitare a Drumului Sarii. Realizarile tangibile pentru comunitatile locale includ un traseu care leaga Lacul Ursu de celelalte lacuri cu proprietati terapeutice din zona, facilitati de relaxare si agrement, precum foisoare de observatie, turn belvedere, locuri de odihna si reabilitarea durabila a parcului natural Drumul Sarii, amenajate special in scop ecologic, eco-educativ si recreativ.

Aici s-a creat speranta pentru o viata mai buna, populatia recastigand mandria regiunii sale, deoarece numarul de vizitatori s-a dublat deja si s-au creat noi locuri de munca. Sustinut prin finantare europeana si implementat de Agentia de Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru), proiectul a avut o valoare totala de 7,321,191.58 lei, din care 4,720,059.54 lei au fost investitii de la Uniunea Europeana.

Regiunea Centru in drum spre un viitor mai verde

Alte beneficii durabile pentru cetatenii din regiune pot fi experimentate si in Alba Iulia, unde partea de nord a Cetatii Alba Carolina, cea mai apropiata de zonele rezidentiale ale orasului, este acum „imbratisata” de o zona verde. Locuitorii si vizitatorii se pot bucura de promenada, precum si de facilitati de recreere, precum trasee tematice, module de odihna si agrement, piste noi de biciclete. Toate aceste realizari au transformat Cetatea intr-un pol reinnoit de atractie pentru locuitori – gradina urbana din inima orasului – dar si pentru vizitatori.

Intre timp, dezvoltarea locala durabila face progrese in Sibiu, unde mobilitatea urbana multimodala a fost posibila, gratie extinderii pistei de biciclete care leaga centrul orasului si Parcul Sub Arini, si a transportului cu microbuze electrice, ca alternativa publica de transport urban, in zona centrala a orasului. Circa 13.000 de locuitori ai Cartierului „Strand”, se pot bucura acum de noua pista de biciclete, cu o lungime totala de 1,69 km, ca o noua modalitate de conectare a doua zone aglomerate, aflata in legatura cu „Linia verde” de microbuze electrice. Exista si alte noi facilitati pentru cetatenii orasului acum, creand peste 1,8 km de zone pietonale si semipietonale. Aceste facilitati contribuie la cresterea calitatii vietii, cu efecte benefice asupra sanatatii, datorita traficului redus, cu mai putine emisii de dioxid de carbon si mai putina poluare fonica.

O campanie de o luna, inclusiv activitati in aer liber pentru copii

Campania de informare in Regiunea Centru se adreseaza cetatenilor din 6 judete ale Romaniei: Alba, Mures, Sibiu, Harghita, Covasna si Brasov, si se desfasoara la nivel regional, prin canale media si social media, afisaj exterior si alte instrumente specifice de comunicare. 

O componenta speciala a campaniei intitulata Europa in scoala mea se desfasoara in scolile si gradinitele din regiune si consta intr-o serie de activitati dedicate atat elevilor, cat si copiilor din invatamantul prescolar, precum evenimente in aer liber, activitati creative la clasa sau evenimente interactive, in mijlocul naturii.

Astfel, pe 3 iunie este programata o activitate interactiva pentru elevii si copiii de gradinita ai Scolii Gimnaziale „S. Illyés Lajos” din Sovata, in care actrita Teodora Pacurar va citi basmele scrise de copii, in perioada derularii campaniei Europa in scoala mea, si ii va invita sa faca parte din basmele despre Lacul Ursu pe care si le-au imaginat ei insisi. Seria de activitati pentru elevii si copiii din regiune este completata de alte activitati, precum desene pe asfalt realizate de copiii de la gradinita „Dumbrava Minunata” din Alba Iulia, pe zona promenadei Cetatea Alba Carolina, precum si un tur cu bicicleta cu elevii de la Colegiul National „Octavian Goga” pe noua pista de biciclete din Sibiu.

Europa in regiunea mea: Uniunea Europeana mai aproape de noi decat am crede

Europa in regiunea mea este o initiativa comuna de comunicare, ce aduce in prim-plan actiunile UE pentru regiunile din intreaga Europa. Impreuna cu regiunile partenere si cu proiectele finantate de UE, cream instrumente si oportunitati de dialog cu cetatenii, pentru a ilustra prin exemple concrete eforturile de cofinantare din partea UE si a regiunilor.

Europa in regiunea mea se refera, de asemenea, la crearea de parteneriate cu diverse regiuni, pentru a desfasura campanii regionale cu o tenta ultra-locala si cu voie buna, propunand experiente si activitati conviviale in locuri populare care fac parte din identitatea regionala. In perioada 2021-2023, vor fi organizate pana la 40 de initiative, in 8 tari (Bulgaria, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Portugalia si Romania).

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img