13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECOLOGIEPrințul Charles a lansat cel mai mare proiect transnațional de reîmpădurire din...

Prințul Charles a lansat cel mai mare proiect transnațional de reîmpădurire din Europa

Publicat în

spot_img
spot_img

Prințul de Wales a fost prezent luni, la Sibiu, la evenimentul de lansare a celui mai mare proiect transnațional de reîmpădurire din Europa, SUPERB. Coordonat de European Forest Institute, proiectul implică peste 100 de organizații de știință și practică forestieră din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare la scară largă a pădurilor din Europa. Unul dintre situri este situat în România, în Munții Carpați, și este dezvoltat în colaborare cu The Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară) înființată de Prințul de Wales.

În discursul de deschidere, Prințul Charles a subliniat că trebuie să ne regândim economia dacă dorim să ne rescriem viitorul. Avem nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc: biodiversitatea, inovarea și comunitățile locale și indigene. Restul lumii poate învăța din modul în care România s-a bazat pe abordări regenerative pentru a crea peisaje bogate în zone precum Transilvania, unde omul trăiește în armonie cu natura. 

Evenimentul ThinkForest combină discursuri inspiraționale, prezentări de descoperiri științifice, discuții și muzică și mâncare tradiționale românești pentru a sărbători curentul de refacere a biodiversității pădurilor și de promovare a bioeconomiei circulare în beneficiul oamenilor și al planetei.

Evenimentul ThinkForest a marcat, de asemenea, lansarea proiectului european Horizon 2020 SUPERB, în valoare de 20 de milioane de euro și coordonat de European Forest Institute (EFI – Institutul Forestier European). Proiectul implică peste 100 de organizații din domeniul științei și practicii forestiere din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în întreaga Europă. Unul dintre aceste situri este situat în Carpații românești. 

Ministrul Mediului: Pornim cel mai amplu program de împădurire și reîmpădurire,

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a aflat la Sibiu la deschiderea evenimentului și a declarat că România are probabil cele mai sănătoase păduri din România.

”La evenimentul științific și de politici publice #ThinkForest, din Sibiu, am subliniat că avem cele mai sănătoase și valoroase păduri din Europa. Acest lucru se datorează acelui tip de management, care a susţinut decenii la rând, regenerarea naturală. Pădurea a devenit rezilientă, s-a adaptat mult mai bine acestor schimbări climatice, care afectează, chiar distrug mii, zeci de mii de hectare de pădure în Europa. Biodiversitatea pădurilor, creşterea suprafeţelor protejate şi suprafeţelor de strictă protecţie reprezintă un element extrem de important în noua strategie forestieră, la care se lucrează acum în Ministerul Mediului şi care în luna septembrie va fi pusă pe masa Guvernului. Această strategie va fi construită împreună cu specialiştii de la cele mai renumite universităţi, facultăţi de silvicultură din România, cu experţi străini invitaţi şi sper să fie un nou punct de plecare pentru următoarele decenii. Totodată, din PNRR putem porni cel mai amplu program de împădurire și reîmpădurire, și pentru prima dată acordăm o subvenție pentru a încuraja proprietarii de terenuri să planteze păduri.”, a precizat ministrul Mediului.

Tánczos Barna a anunțat faptul că vor fi făcute investiții uriașe pentru restaurarea pădurilor degradate.

ThinkForest este un forum european de discuții la nivel înalt și de schimb de informații privind viitorul pădurilor. ThinkForest este facilitat de European Forest Institute, o organizație internațională independentă, bazată pe știință.  

SUPERB este un proiect Horizon 2020, finanțat de UE, cu o durată de patru ani, în valoare de 20 de milioane de euro, cu 36 de parteneri de proiect și peste 90 de parteneri asociați.

Circular Bioeconomy Alliance a fost înființată de Alteța Sa Regală Prințul de Wales în 2020. Aceasta oferă sprijin bazat pe cunoștințe, precum și o platformă de învățare și de creare de rețele care să conecteze investitori, companii, organizații guvernamentale și neguvernamentale și comunități locale, cu scopul de a avansa bioeconomia circulară, restabilind în același timp biodiversitatea la nivel global.

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel