25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORPeste 300 de schelete umane, găsite în Bihor

Peste 300 de schelete umane, găsite în Bihor

Publicat în

spot_img
spot_img

Un cimitir vechi de câteva sute de ani a fost descoperit la marginea unei localități din județul Bihor în timpul lucrărilor de construire a drumului ce va lega Oradea de Autostrada A3 Transilvania.

Peste 300 de morminte, respectiv 350 de schelete umane, au fost scoase la suprafață. Descoperirea va sta la baza unor studii ce vor aduce elemente noi despre viața și comunitățile din zona respectivă.

Săpăturile pe șantierul arheologic de la Sântion au început la finalul lunii martie. De atunci, muncitorii au scos la suprafață câteva sute de morminte, unele cu mai multe schelete.

Batori Gheza, primarul comunei Borș: ”Acest cimitir a fost făcut din perioada Maria Thereza. În 1880, a fost o perioadă de holeră, în această zonă și-atunci au fost înmormântați foarte mulți. Momentan este pe teritoriul municipiului Oradea, dar sperăm că acolo găsim un metru pătrat de teren, ca să facem acolo un monument pentru acești cetățeni, foști cetățeni”.

Până la închiderea şantierului arheologic, cercetătorii speră să mai găsească și alte obiecte care să le ofere mai multe date despre trecutul zonei.

La final, descoperirile vor fi valorificate într-un studiu publicat în revista Muzeului Țării Crișurilor.

Pe lângă șantierul de la Sântion, alte opt sunt în derulare, pe traseul viitoarei șosele care va lega Oradea de Autostrada A3.

Articole recente

Concerte de muzică clasică și o expoziție de instrumente muzicale, la Sound Craft Music&Art Festival de la Reghin

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România a decis organizarea celei de-a doua ediţii a Sound...

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

Mai multe articole de același fel

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Prima premieră a noii stagiuni a teatrului ”Szigligeti” din Oradea, un omagiu adus scriitorului Tamási Áron la 125 de ani de la naştere

Teatrul ''Szigligeti'' din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 - 2023 cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani)