fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALDupă recensământul populației, a început şi cel al berzelor

După recensământul populației, a început şi cel al berzelor

Publicat în

spot_img
spot_img


Societatea Ornitologică din România (SOR) anunță, printr-un comunicat de presă, că începând de pe 10 iunie a demarat procesul de recenzare a berzelor. Operațiunea se face electronic, cu ajutorul aplicației ”Uite barza!” și la acțiune pot participa toți cei care au un smartphone.

”Datele sînt colectate cu ajutorul tuturor persoanelor care doresc să se implice în acest proiect de inventariere a cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor. Scopul nostru este de a folosi datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru a putea, ulterior, să realizăm hărți de distribuție în proiecte tip Atlas”, precizează Valentin Marin, coordonatorul proiectului.

Barza este o specie protejată și de aceea trebuie să se cunoască numărul de exemplare care cuibăresc în România. În același comunicat de presă reprezentanții SOR dau și indicații pentru cei care doresc să se implice în recensămîntul berzelor, precizînd faptul că voluntarul, atunci cînd ajunge în dreptul unui cuib de barză, va trebui să pornească GPS-ul telefonului și aplicația.

Asta pentru a se înregistra locația în care se găsește cuibul și să dea cîteva informații sumare referitoare la numărul de berze prezente în cuibul identificat, pe ce fel de construcție se află (stîlpi de telefonie, de electricitate, case, alt tip de construcții, etc), să constate și să comunice numărul puilor din cuib și dacă se află sau nu în pericol de a fi distrus de persoane rău-voitoare.

Datele transmise de voluntarii care participă la proiectul de inventariere a populației de berze din România urmează a fi prelucrate de biologii SOR, care recomandă ca poziția cuibului să fie marcată prin intermediul GPS-ului, cît mai aproape posibil de stîlp sau de suportul pe care se află cuibul și nu din mașină sau de la distanță.

În cazul în care nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior pe adresa de e-mail a SOR: office @sor.ro. Cu ajutorul aplicației ,,Uite barza!” se pot semnala și incidente în care sînt implicate berzele albe, precum: electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.

Un recensământ similar a fost realizat în 2017 de către SOR cu ajutorul ENEL când au fost recenzate 100 de noi cuiburi de barză, în toate județele țării. În întreaga țară au fost atunci recenzate 445 cuiburi în județul Timiș, în Arad 253, în Teleorman 223, în Harghita 179, în Suceava 167. La recensământul din 2017, în județul Neamț au participat 10 recenzori. Conform datelor prelucrate în cele 2.851 de cuiburi din România au fost înregistrate 8.241 de păsări, din care 3.913 pui de barză.

Andrei Buda

Articole recente

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Mai multe articole de același fel

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

La mulți ani, AGERPRES!!! În 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română - "Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence".