20.8 C
Cluj-Napoca

EVENIMENT ISTORIC | Sprijin necondiționat pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Published:

Deși știm bine cât de complicat și lung este drumul unei țări până la intrarea în Uniunea Europeană, deschiderea UE către o Republică Moldova care face eforturi uriașe de democratizare și slăbire a controlului comunist de tip sovietic este eveniment istoric. Tocmai de aceea, acum este momentul cel mai potrivit pentru România de a demonstra capacitatea sa politică și diplomatică de a sprijini drumul european al fraților de peste Prut, cum obișnuim des să spunem.


Sâmbătă, 18 iunie 2022, reprezentanţii Parlamentelor României și Republicii Moldova au semnat o Declaraţie comună în care se reiterează „sprijinul necondiţionat” asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova, relatează Agerpres.


„Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii”, se arată în document.

Vă oferim o legătură către înregistrarea video a întregii întâlniri:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=541590974283925

Declarația comună a fost semnată de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, de preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a României, Marcel Ciolacu.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

„Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obţine statutul de ţară candidată la UE. Este un rezultat mult aşteptat de cetăţenii Republicii Moldova şi care ne dă energia şi motivarea să muncim mai mult şi mai bine pentru a transforma societatea şi economia Republicii Moldova pentru atingerea standardelor Uniunii Europene. Contăm în acest drum pe sprijinul şi ajutorul României. România a fost mereu alături de noi”.

Sursă: Agerpres, Euronews România. Foto Agerpres și AP

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img