13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIESPLENDOARE CU ROUA CERULUI | Nouă potecă spre lacul Sfânta Ana

SPLENDOARE CU ROUA CERULUI | Nouă potecă spre lacul Sfânta Ana

Publicat în

spot_img
spot_img

În Rezervaţia naturală Tinovul Mohoş-Lacul Sfânta Ana a fost amenajat cel mai nou traseu turistic. Este vorba de o potecă cu serpentine, care porneşte din prima curbă a drumului principal către lac și şerpuieşte până la punctul de belvedere, acolo unde puteţi urca pentru o privire unică de ansamblu asupra singurului lac vulcanic care s-a păstrat intact, în care se oglindesc cerul, vârfurile împădurite ale masivului Ciomatu Mare.


Noul traseu continuă spre Capela romano-catolică, ridicată în cinstea Sfintei Ana, loc de pelerinaj încă din secolul al XII-lea, devenind tradiţie şi cunoscând perioada sa de glorie de-a lungul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea, unde ajungeau, potrivit documentelor vremii, între 30.000 şi 40.000 de pelerini.

Noua cale de acces spre Lacul Sfânta Ana îţi permite să te plimbi prin pădure în siguranţă. Poteca este amenajată, acoperită cu pietriş şi prevăzută cu balustradă. În plus, fiind şerpuită, atenuează efortul în special la urcarea versantului.

„Ea face parte din silvoterapia Sfânta Ana pe partea turistică şi de ghidare a vizitatorilor noştri. Pe de altă parte, prin noul traseu am dorit să concentrăm fluxul de oameni care vin în rezervaţie pe aceeaşi urmă, ca să nu avem mişcări necontrolate prin pădure, dar şi din punct de vedere al siguranţei, reducând şansa de a te întâlni cu urşi care sălăşluiesc în zonă. Anul acesta nu avem probleme cu urşii, aşa cum nu am avut nici anii trecuţi, dar fiind în habitatul lor pot apărea în orice moment. Iar cel de-al treilea rol al noii poteci este cel de protecţie a lacului Sfânta Ana, prin reducerea suprafeţelor bătătorite şi prevenirea dislocării şi răsfirării straturilor de suprafaţă ale solului prin călcare, care ar urma să fie transportate de ploile torenţiale în lac, contribuind la colmatarea acestuia, Procesul de colmatare este unul natural; ce putem noi să evităm este să adăugăm în lac un surplus de material colmatant provenit în urma activităţilor umane, care ar putea conduce la supracolmatarea singurului lac vulcanic din România”, a explicat Dósa Elek Levente,  directorul executiv al Asociaţiei „Pro Szent Anna-Pro Sfânta Ana.

MINUNILE NATURII

În Tinovul Mohoş, muzeul natural al relictelor glaciare, a înflorit roua cerului, micuţa plantă carnivoră, spaima insectelor mici şi chiar mai mari de 15 ori decât ea. Alături de ea, au înflorit şi alte specii de plante glaciare, precum bumbăcăriţa, rozmarinul şi afinul roşu de tundră, în cel mai sudic punct din Europa al arealului specific.

(Sursă: Informația Harghitei)

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel