25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEUIMITOR | Pădurea-parc Făget 1.0, model pentru viitoarea centură verde metropolitană a...

UIMITOR | Pădurea-parc Făget 1.0, model pentru viitoarea centură verde metropolitană a Clujului

Publicat în

spot_img
spot_img

Ce poate fi mai odihnitor, pentru trup și minte, decât să fugi departe de fierbințeala de vară a furnicarului din Cluj-Napoca, direct în mijlocul naturii, la răcoare, pentru o tură cu bicicleta, pentru o lectură la umbră sau chiar o ședință de amfiteatru în mijlocul pădurii?


Acest lucru a devenit posibil, de când există pădurea-parc Făget 1.0, un concept nou care leagă civilizația urbană de natură fără s-o distrugă pe cea din urmă. Iar acest model se dorește a fi multiplicat.

Pădurea-parc Făget 1.0, cum i s-a spus, a devenit o reușită, nu numai prin faptul că a creat un spațiu natural apreciat de clujeni și turiști dornici de excursii în natură, ci mai ales pentru că, incredibil, acest spațiu este respectat și nu a fost vandalizat după „bunul obicei” al unor contemporani.

„Am văzut doar două-trei panouri explicative și alte câteva indicatoare zgâriate sau vopsite. Ne bucură că echipamentele s-au dovedit rezistente și, desigur, ne bucură că nimeni nu s-a încăpățânat să le distrugă. O mare bucurie este faptul că nu am văzut nicio hârtie, nicio pungă și niciun PET aruncate în pădure. S-a confirmat astfel ipoteza noastră de lucru, potrivit căreia, dacă nu vom instala coșuri de gunoi, oamenii vor lua deșeurile cu ei, nu le vor arunca în pădure”, spune Zoltan Coraian, director general al Zonei Metropolitane Cluj (ZMC).

Acum, realizatorii acestei minuni naturale și sociale de lângă Cluj-Napoca au fost invitați să ducă mai departe proiectul și se întrevede perspectiva unei adevărate centuri verzi metropolitane pe modelul Făget 1.0.

Amintim faptul că Făget 1.0 este una dintre primele păduri urbane din România și a fost amenajată de ADI Zona Metropolitană Cluj și Primăria Cluj-Napoca.

PĂDURILE-PARC

Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar și pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

CUM S-A FĂCUT

Pe baza acestor principii, în pădurea Făget au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.

Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.

Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.

Proiectul a fost derulat în perioada iunie 2018 – septembrie 2021, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în cadrul unui consorțiu internațional de orașe, condus de Ljubljana. Alături de Cluj-Napoca, în proiectul URBforDAN au participat cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Valoarea totală a proiectului a fost de trei milioane de euro, din care componenta clujeană a reprezentat 400.000 de euro. Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

CENTURA VERDE

În timpul conferinței de la Ljubljana, delegația clujeană a fost invitată să conducă un consorțiu internațional de orașe, care să continue acest proiect, în perioada următoare de programare europeană (2021-2027).

„Suntem interesați să dezvoltăm astfel de idei, iar pentru pădurea Lomb avem deja un plan creat, în cadrul aceluiași proiect prin care am amenajat pădurea-parc din Făget. În funcție de finanțările care vor fi disponibile în perioada de programare curentă, vom căuta soluții să extindem ceea ce am făcut în Făget, pentru a crea, în timp o «centură verde» metropolitană de păduri-parc”, mai spune Zoltan Coraian, directorul general al ZMC.

Sursă: Zona Metropolitană Cluj

Articole recente

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Mai multe articole de același fel