20.8 C
Cluj-Napoca

Universitatea Babeș-Boliay critică decizia CCR privind doctoratele plagiate

Published:

Universitatea Babeș-Boliay (UBB) critică decizia Curții Constituționale a României (CCR) prin care titlurile de doctorat pot fi retrase în instanță, iar nu ”de către instituția care l-a acordat, după practicile academice”.

Într-un comunicat de presă semnat ”Conducerea UBB”, Universitatea din Cluj-Napoca critică deciziile luate în perioada recentă de către decidenții politici care au un impact negativ asupra mediului academic, precizând că ”observă cu îngrijorare acțiunile politice care afectează etica academică”.

Așa după cum se știe, CCR a decis recent că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației numai dacă ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Cu referire la această hotărâre, universitatea din Cluj-Napoca a comentat: ”În loc ca retragerea titlului de doctor în cazul unui doctorat plagiat să fie făcută în mod natural și după bune practici academice internaționale de instituția care l-a acordat, iar apoi cei nemulțumiți să se poată adresa instanței, Curtea a stabilit că retragerea se poate face doar de către instanță (sigur, dacă o mai sesizează cineva), complicând astfel procesul și schimbând esența etică a unui astfel de demers”.

Reprezentanții UBB dau asigurări că instituțiile superioare de învățământ încă au la dispoziție mecanisme de sancționare a abaterilor de la etică, în baza autonomiei universitare.

”Se poate merge în cazuri grave până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, alături de sancționarea persoanelor și unităților academice care girează abateri de la etica academică. În plus, aceste mecanisme pot fi prinse în mecanismele mai generale de transparentizare și admitere în sistemul academic”.

Conducerea universității clujene transmite că va amplifica aceste mecanisme, ”nu doar ca protecție față de încercările mediului politic de a le minimiza, ci în acord cu evoluția standardelor internaționale din aria academică din care facem parte”, adăugând că autorităților pot găsi în UBB un consultant pentru soluții în zona eticii, însă cere protejarea autonomiei și libertății academice.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img