21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUModernizarea Aeroportului Sibiu intră în linie dreaptă| Au fost semnate contractele de...

Modernizarea Aeroportului Sibiu intră în linie dreaptă| Au fost semnate contractele de finanțare, proiectare și execuție lucrări

Publicat în

spot_img
spot_img

Modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu intră în linie dreaptă, contractul de finanțare a fost semnat vineri, 17.06.2022, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar astăzi, 22.06.2022, la sediul Consiliului Județean Sibiu a fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I.

Licitația pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I a fost lansată în luna decembrie 2021 și a fost finalizată în data de 30 mai 2022 prin desemnarea câștigătorului acesteia, respectiv Asocierea CON-A S.R.L. [LIDER] – BOG’Art S.R.L. [ASOCIAT] și UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. [ASOCIAT].

Valoarea totală a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuția FEDR, 25.172.887,14  lei în cuantum de 13% reprezintă contribuția de la Bugetul de Stat și 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuția asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanțate de la bugetul Aeroportului Internațional Sibiu R.A.

Termenul limită de finalizare a construcției este 31 decembrie 2023. Terminalul va avea o suprafață construită de 22.400 m.p., cu o capacitate totală de procesare de appx. 2,5 milioane de pasageri, 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghișee check-in cu operator, unul dintre acestea deservind fluxul de VIP, 7 porți de îmbarcare, precum și alte dotări necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial și utilitar.

Aeroportul Internațional Sibiu este o companie strategică pentru județul Sibiu, care înainte de pandemie, a cunoscut o perioadă de dezvoltare constantă.

Din fericire, prin mecanismele financiare pe care Consiliul Județean le-a susținut, Aeroportul a reușit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei și azi, să ajungă să fie funcțional 24 h din 24 h și să recupereze traficul de pasageri în proporție de peste 87%, față de perioada similară din 2019.

Acest trend impune nevoia extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Sibiu pentru a putea asigura servicii de calitate și maximă siguranță pentru numărul tot mai mare de pasageri.

Finanțarea europeană completată de contribuția AIS, garantată de Consiliul județean, ne permite ca în final să avem o investiție care să poată deservi 2,5 milioane de pasageri și să achiziționăm echipamente de securitate de ultimă generație.

Practic, prin această investiție se creează premisele pentru ca Aeroportul Internațional Sibiu să se numere printre aeroporturile competitive pe piața europeană, cu toate consecințele pozitive pentru sibieni și județul Sibiu.

„Este cu siguranță unul dintre cei mai importanți pași în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Practic, este încununarea unei munci de echipă de mai bine de trei ani între minister, proiectant, echipa de management a aeroportului și echipa de specialiști a Consiliului Județean Sibiu. Obiectivul final este asigurarea unei infrastructuri care să facă față tuturor provocărilor viitoare atât din perspectiva traficului de pasageri în creștere, cât și a nivelului serviciilor oferite pasagerilor și celorlalte categorii de clienți, astfel încât experiența acestora să fie una la nivelul așteptărilor lor. Urmează o perioadă plină de provocări datorate, în principiu, anvergurii acestui proiect, însă suntem încrezători că proiectul va fi unul de succes printr-o colaborare constantă și intensivă din partea tuturor părților implicate.” – a declarat Marius Ioan GÎRDEA, Directorul General Aeroportul Internațional Sibiu

Articole recente

Vineri, ora 16:00, Vernisajul expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Vineri, cu începere de la ora 16.00, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, va fi gazda vernisajului expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”.

12-15 august: Festivalului Roman Apulum, ediția IX: Lansări de carte, lupte între daci și romani, gladiatori, ateliere meșteșugărești

Timp de trei zile, intre 12 si 15 august, cetatea Alba Carolina va îmbrăca haine de sărbătoare, și își va aștepta oaspeții la cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum.

Romgaz, profit DUBLU în primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Veniturile ROMGAZ au crescut de peste trei ori, la 7,6 miliarde lei

Ateliere gastronomice, târg de produse tradiționale și concert de pricesne la Târgul ”Bun de Maramureș”

Ediția din acest an a Târgului ”Bun de Maramureș” va sta sub semnul dorului pâinii de acasă, evenimentul fiind dedicat în principal românilor plecați în străinătate și care, în luna august, revin pe plaiurile natale în vacanță.

Mai multe articole de același fel