21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂUn român lansează „O istorie a Secuilor”

Un român lansează „O istorie a Secuilor”

Publicat în

spot_img
spot_img

Cartea „O istorie a secuilor”, scrisă de conf. univ. dr. habil. Cristian Sandache, va fi lansată astăzi, 22 iunie, în orașul Covasna. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural, începând cu ora 18:00.

Lansarea de carte este organizată de Universitatea Populară „Fábián Ernő” și Asociația „Kőrösi Csoma Sándor” din orașul Covasna. 

Volumul a apărut la Editura Argonaut/MEGA, Cluj Napoca, în 2022. 

O istorie cuprinde (de cele mai multe ori) şi un fel de morală. În acest caz este vorba despre modul în care încercăm să-l înțelegem şi pe celălalt, cunoscându-i cât mai bine felul de a gândi şi de a se raporta la lume, prin intermediul istoriei care-i modelează felul de a fi. (…) Important e să nu-l privim pe celălalt ca pe un dușman, iar el să înțeleagă că nu este, nu a fost şi nu va fi niciodată cetățean de rangul al doilea. Secuii noștri vor să rămână aici, pentru că Ardealul/România este şi țara lor. Locul lor natal. Împreună, putem fi mai puternici şi mai interesanți pe scara adevăratelor valori. Trebuie regândit radical dialogul româno-maghiar. (…) Avem nevoie de alte tipare de gândire. Realiste, oneste, în spiritul viitorului. Secuii noștri merită din plin asta. Ei sunt parte a unui incomensurabil patrimoniu spiritual, care nu trebuie să dispară”, spune autorul cărții. 

Cristian Sandache este conferențiar universitar doctor habilitas la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

(sursă: covasnamedia.ro)

Articole recente

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

"Case Călătoare" este un proiect al cărui scop este salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.

Rectorul UVT: Ministerul Educaţiei alocă 1 miliard de lei digitalizării universităţilor acreditate

Universitatea de Vest din Timişoara va primi un grant de 5,26 milioane euro, destinat activităţilor de digitalizare.

Academia Interculturală „ProEtnica” | Lucian Nastasă-Kovács, Radu Carp și Valeriu Nicolae, printre speakeri

A IV-a ediţie a Academiei Interculturale de Vară "ProEtnica" se va desfăşura la Sighişoara, în perioada 23 - 28 august

Mai multe articole de același fel

Grădiniţă construită cu sprijinul statului ungar, inaugurată în comuna Comandău

Grădiniţa construită de Biserica Romano-Catolică, cu un buget de ce a depășit 300.000 euro, are o clădire de 340 de metri pătraţi care poate găzdui două grupe de preşcolari, servind în acelaşi timp şi ca centru de agrement şi tabără de vară.

MiniREACTOR aduce la Lupeni spectacole de teatru și de magie pentru copii

Timp trei zile, Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni va fi gazda teatrului MiniREACTOR din Cluj-Napoca, venit în vizită cu un program cultural pentru copii.