fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘAzomureş anunţă suspendarea temporară a producţiei de amoniac din cauza preţului la...

Azomureş anunţă suspendarea temporară a producţiei de amoniac din cauza preţului la gazele naturale

Publicat în

spot_img
spot_img

Combinatul Azomureş a anunţat suspendarea temporară a producţiei de amoniac din cauza preţului la gazele naturale, precizând că va produce îngrăşăminte până la epuizarea stocului existent de amoniac. Producţia a mai fost suspendată din acelaşi motiv şi în decembrie 2021, fiind reluată în aprilie anul acesta, La acel moment, compania sublinia ca ”aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preţ care duc la costuri ridicate pentru îngrăşăminte, chiar şi cu ajutorul Guvernului”.

Azomureş a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că piaţa europeană a gazelor naturale a înregistrat o creştere bruscă a preţului.
“În ultimele zile preţurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanţul de transport al gazelor şi operaţiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creştere a preţului. În paralel, preţurile la îngrăşăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activităţi acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiţii este evident că producţia de îngrăşăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic. În consecinţă, Azomureş a luat decizia de a suspenda temporar producţia de amoniac (produs intermediar obţinut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrăşămintelor), instalaţia urmând a fi oprită în condiţii de siguranţă începând cu data de 23 iunie 2022”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că Azomureş va produce îngrăşăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent, dar şi că decizii similare au luat şi alte companii din Europa, cauza fiind aceeaşi, preţul nesustenabil din punct de vedere economic.
„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piaţa gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrăşăminte. În România, continuăm dialogul cu autorităţile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe ţări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziţia industriei un preţ plafonat, de 72 Euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deşi are la dispoziţie cadrul legal european. Ca producător ştim că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată şi în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.
Combinatul Azomureş a precizat că nu ia în calcul şomajul tehnic.
“Personalul de pe platforma Azomureş îşi va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. În acest moment nu se ia în calcul şomajul tehnic, dar rămâne o opţiune dacă suspendarea activităţii se va prelungi”, mai menţionează comunicatul.
Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.
Azomureş este parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.

Andrei Buda

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel

Ansamblul Memorial Petőfi Sándor de la Albeşti va fi renovat şi modernizat

Ansamblul în Memoria lui Petőfi Sándor din Albeşti se află în locul în care au fost înhumaţi între 300 şi 400 de soldaţi maghiari căzuţi în bătălia din 31 iulie 1849, în memoria lor şi a poetului Petőfi Sándor fiind ridicat un obelisc de circa 9 metri înălţime.

Soluţie de reîntinerire a Lacului Ursu din Sovata după constatarea reducerii fenomenului de heliotermie

În urma unor studii efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata de către biofizicianul Peter Hantz, împreună cu cercetători din Ungaria, Germania şi SUA, s-a constatat o reducere a fenomenului de heliotermie, iar soluţia de reîntinerire a lacului a fost sugerată chiar de către localnici