21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIELiviu Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, ales membru al Consiliului...

Liviu Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Noua componență a CSM

Publicat în

spot_img
spot_img

Liviu Odagiu, Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Magistrații din toată țara au ales miercuri, 22 iunie, viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul acestora este unul de 6 ani, care va începe în ianuarie 2023.


Cine este Liviu Odagiu

Judecătorul Gheorghe Liviu Odagiu este, din 2019, preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia. Acesta a promovat examenul desfăşurat de Consiliul Superior al Magistraturii  cu media finală 9,65. Mandatul magistratului de președinte al instanței superioare din Alba Iulia a început din data de 1 ianuarie 2019.

Gheorghe-Liviu Odagiu are 47 de ani şi este judecător din 1 septembrie 2000. A deţinut funcţia de judecător la Judecătoria Sibiu în perioada septembrie 2000 – august 2006, apoi judecător cu grad de tribunal în cadrul Judecătoriei Sibiu până în luna mai 2013, ulterior judecător la Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia Penală în perioada mai 2013 – decembrie 2016 şi preşedinte al Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, până în 2019.

Lista judecătorilor și procurorilor aleși în CSM

Potrivit unor surse judiciare, magistrații aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt următorii:

Judecători:

Procurori:

Lor li se vor adăuga doi reprezentanți ai societății civile, aleși de Senat, dar și trei membri de drept: ministrul justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al PÎCCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un judecător, din rândul membrilor aleși. Mandatul este de un an, fără posibilitatea înnoirii acestuia.

Vicepreședintele este ales din rândul membrilor procurori. Cum aceștia sunt doar cinci, unul dintre ei va deține mandatul de vicepreședinte de două ori.

Potrivit Legii 317.2004, Consiliul Superior al Magistraturii alcătuiește lista finală cuprinzând magistrații aleși și o transmite Biroului permanent al Senatului.

Înainte de transmiterea listei către Biroul permanent al Senatului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorii și procurorii aleși au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării verifică și comunică Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificărilor privind calitatea de ofițer acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informații a judecătorilor și procurorilor aleși, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul, în prezența majorității membrilor săi, pe baza raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, validează lista cuprinzând magistrații aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Sursă: alba24.ro

Articole recente

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

"Case Călătoare" este un proiect al cărui scop este salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.

Rectorul UVT: Ministerul Educaţiei alocă 1 miliard de lei digitalizării universităţilor acreditate

Universitatea de Vest din Timişoara va primi un grant de 5,26 milioane euro, destinat activităţilor de digitalizare.

Academia Interculturală „ProEtnica” | Lucian Nastasă-Kovács, Radu Carp și Valeriu Nicolae, printre speakeri

A IV-a ediţie a Academiei Interculturale de Vară "ProEtnica" se va desfăşura la Sighişoara, în perioada 23 - 28 august

Mai multe articole de același fel

Piese din epoca romană, Evul Mediu, epoca modernă și bustul lui Mihai Eminescu, restaurate în cadrul workshop-ului desfășurat la  Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Vineri, 5 august 2022, în ultima zi a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, începând cu ora 12.30, a avut loc vernisajul expoziției temporare în care au fost prezentate publicului artefactele restaurate în cursul celor opt zile de activități practice.

Pugilistul de la CS Unirea Alba Iulia, Fățan Luca Petru, în lotul României, pentru Campionatul European de Box Cadeți

Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de către Andrei Dărămuș, face parte din lotul României care a făcut deplasarea în Turcia, la Erzurum, pentru a boxa la Campionatele Europene de Cadeți.